Fatteh

Publisert
Tekst: Hilde Grøtte – Foto: Hilde Grøtte
Opprinnelse: Midtøsten 

Fatteh betyr «å smuldre» eller «dele opp» på arabisk, og består av biter av ristet eller tørt flatbrød (eller pitabrød) dekket med andre ingredienser som krydret fyll og yoghurtdressing.

Fatteh, er egentlig et restemåltid. I Midtøsten brukes brød til de fleste måltider og da kan det fort bli litt til overs. Fatteh er en fin måte å bruke opp brødrester på.

Porsjoner
1 porsjon tilsvarer 3 lomper/pitabrød

Ingredienser

  • 1 pk
    speltlomper, libabrød, pitabrød eller annet tynt brød
  • 2 ss
    olje til steking av brødet
  • 1 boks
    kikerter
  • 0.5 ts
    røkt paprikakrydder
  • 0.5 ts
    paprikakrydder (søt)
  • 0.5 ts
    salt
  • 0.5 ts
    pepper
  • 2 ss
    olje til steking av toppingen
  • 1 dl
    yoghurt naturell (gresk/tyrkisk type)
  • 2 ts
    tahini (evt. mer hvis du er veldig glad i dette)
  • 0.5
    sitron (saften)
  • 1 fedd
    hvitløk
  • 1 klype
    salt
  • 1 klype
    pepper
  • 1 ts
    honning (kan erstattes med sukker)
  • 1 kvast
    persille og/eller mynte til topping
  • 0.5
    granateple til topping

Slik gjør du: 


1

Lag yoghurtdressingen hjemme på forhånd og ta den med i en tett beholder; tahini, sitronsaft, finhakket hvitløk, salt, pepper og honning blandes sammen med yoghurten.

2

Stek lompene eller brødet i litt olje til det blir varmt og litt sprøtt.

3

Stek kikertene sammen med krydderblandingen.

4

Server brødet med kikerter og yoghurtdressing, toppet med friske urter og granateple hvis du har.

Tips: 

  • Du kan også bruke løk, auberginer og kjøttdeig i stedet for ren vegetar.
  • Litt mangoeddik setter en god smak på yoghurtdressingen.
  • Tørre lefser/lomper får «nytt liv» og får en crispy konsistens ved å steke dem i en god olje i stekepanna.
  • Har du noen slappe urter (f.eks. persille eller mynte), kan du gi dem en oppfriskning ved å legge dem i en boks med fuktet papir i bunnen.
  • Krydderblanding og yoghurtdressing tar du med deg i hver sin tette boks.

 

Oppskriften er fra: Hilde Grøtte, @eteute

Del denne artikkelen