
Fasolia er en marokkansk bønnegryte med hvite bønner og tomatsaus, og ofte tilsatt kjøtt. Den lages i Nord-Afrika og Midt-Østen, med ulike varianter og smaker.
Gryta er enkel å lage og passer samtidig veldig godt for å servere mange. I tillegg er den en god, og smakfull, marokkansk bønnegryte som varmer på en kald og hustrig dag ute på tur.
Ingredienser
-
2 bokserhvite bønner
-
1 bokshakkede tomater
-
1 sstomatpurè
-
1 stkgul løk
-
1 feddhvitløk (kan erstattes med 0,5 ts hvitløkspulver)
-
0.5 dlolivenolje
-
1 sstørket koriander
-
0.5 tsgurkemeie
-
1 tspaprikakrydder
-
0.5 tsingefærpulver
-
1 klypespisskummen
-
1 klypesalt
-
1 drysspepper
-
2 terningkjøttbuljong eller grønnsaksbuljong
-
3 dlvann
Slik gjør du:
Stek løk og hvitløk i olivenolje i panna til det blir blankt.
Når løken er stekt tilsettes hakkede tomater, tomatpurè, vann, buljongterninger og alt krydderet samtidig. Kok opp.
Hell av vannet fra bønnene og ha bønnene i gryta. Småkok til bønnene blir gjennomvarme.
Server gjerne gryta med brød til.

PERSILLE: I det marokkanske kjøkkenet brukes det mye persille og koriander. Pynt den marokkanske bønnegryta med en liten kvast før servering, som en piff til både smaken og estetikken.
Tips:
- Hvis du ønsker kjøtt i gryta kan du tilsette stekt oksekjøtt. Kjøp for eksempel en pakke med ferdig stekt kjøtt, som du har oppi gryta sammen med bønnene.
- Bland alt krydderet på forhånd og ha det i en liten boks, for eksempel en vitaminboks eller medisinboks. Dermed reduserer du ting du må ha med ut på tur.
- Hvis du heller vil bruke tørkede bønner, bløtlegges de i vann over natta.
Oppskrift på marokkansk bønnegryte kommer fra: Hafida Fernane