Middag 

Marokkansk bønnegryte

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Mari Kolbjørnsrud

Fasolia er en marokkansk bønnegryte med hvite bønner og tomatsaus, og ofte tilsatt kjøtt. Den lages i Nord-Afrika og Midt-Østen, med ulike varianter og smaker.

Gryta er enkel å lage og passer samtidig veldig godt for å servere mange. I tillegg er den en god, og smakfull, marokkansk bønnegryte som varmer på en kald og hustrig dag ute på tur.

Porsjoner

Ingredienser

  • 2 bokser
    hvite bønner
  • 1 boks
    hakkede tomater
  • 1 ss
    tomatpurè
  • 1 stk
    gul løk
  • 1 fedd
    hvitløk (kan erstattes med 0,5 ts hvitløkspulver)
  • 0.5 dl
    olivenolje
  • 1 ss
    tørket koriander
  • 0.5 ts
    gurkemeie
  • 1 ts
    paprikakrydder
  • 0.5 ts
    ingefærpulver
  • 1 klype
    spisskummen
  • 1 klype
    salt
  • 1 dryss
    pepper
  • 2 terning
    kjøttbuljong eller grønnsaksbuljong
  • 3 dl
    vann

Slik gjør du: 


1

Stek løk og hvitløk i olivenolje i panna til det blir blankt.

2

Når løken er stekt tilsettes hakkede tomater, tomatpurè, vann, buljongterninger og alt krydderet samtidig. Kok opp.

3

Hell av vannet fra bønnene og ha bønnene i gryta. Småkok til bønnene blir gjennomvarme.

4

Server gjerne gryta med brød til.

Marokkansk bønnegryte

PERSILLE: I det marokkanske kjøkkenet brukes det mye persille og koriander. Pynt den marokkanske bønnegryta med en liten kvast før servering, som en piff til både smaken og estetikken.

Tips:

  • Hvis du ønsker kjøtt i gryta kan du tilsette stekt oksekjøtt. Kjøp for eksempel en pakke med ferdig stekt kjøtt, som du har oppi gryta sammen med bønnene.
  • Bland alt krydderet på forhånd og ha det i en liten boks, for eksempel en vitaminboks eller medisinboks. Dermed reduserer du ting du må ha med ut på tur.
  • Hvis du heller vil bruke tørkede bønner, bløtlegges de i vann over natta.

 

Oppskrift på marokkansk bønnegryte kommer fra: Hafida Fernane

Del denne artikkelen