Middag 

Fasolia – marokkansk bønnegryte

Publisert – Sist oppdatert 19.01.2023
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Mari Kolbjørnsrud
Egnet for barn
Egnet for skoleklasser
Opprinnelse: Marokko 

Fasolia er en gryte med hvite bønner, tomatsaus og ofte kjøtt. Den lages i Nord-Afrika og Midt-Østen, med ulike varianter og smaker. Her er oppskriften på en marokkansk vegetarisk variant.

Gryta er enkel å lage og den passer veldig godt å servere til mange. En utrolig god og smakfull gryte som man kan varme seg på en kald og hustrig dag ute på tur.

Porsjoner

Ingredienser

  • 2 bokser
    hvite bønner
  • 1 boks
    hakkede tomater
  • 1 ss
    tomatpurè
  • 1 stk
    gul løk
  • 1 fedd
    hvitløk (kan erstattes med 0,5 ts hvitløkspulver)
  • 0.5 dl
    olivenolje
  • 1 ss
    tørket koriander
  • 0.5 ts
    gurkemeie
  • 1 ts
    paprikakrydder
  • 0.5 ts
    ingefærpulver
  • 1 klype
    spisskummen
  • 1 klype
    salt
  • 1 dryss
    pepper
  • 2 terning
    kjøttbuljong eller grønnsaksbuljong
  • 3 dl
    vann

Slik gjør du: 


1

Stek løk og hvitløk i olivenolje i panna, til det blir blankt.

2

Tilsett hakkede tomater, tomatpurè, vann, buljongterninger og alt krydderet. Kok opp.

3

Hell av vannet fra bønnene og ha bønnene i gryta. Småkok til bønnene blir gjennomvarme.

4

Server gryta med brød til.

PERSILLE: I det marokkanske kjøkkenet brukes mye persille og koriander. Pynt med en liten kvast før servering, som en piff til både smaken og estetikken.

Tips:

  • Hvis du ønsker kjøtt i gryta kan du tilsette stekt oksekjøtt. Kjøp f.eks. en pakke med ferdig stekt kjøtt, som du har oppi gryta sammen med bønnene.
  • Bland alt krydderet på forhånd og ha det i en liten boks, for eksempel en vitaminboks eller medisinboks.
  • Hvis du heller vil bruke tørkede bønner, bløtlegges de i vann over natta.

 

Oppskriften er fra: Hafida Fernane

Del denne artikkelen