Bacalao

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Mari Kolbjørnsrud

Bacalao slik den lages i Murcia i Sør-Spania, er både nydelig og enkel nok til å tilberede i det fri!

Har du fått torsk på kroken og vil lage en enkel og deilig spansk bacalaorett i fjæra? Eller har du med deg en pose frossentorsk ut i marka? De fleste bacalaoretter er basert på klippfisk, men det spanske ordet bacalao betyr verken mer eller mindre enn «torsk», så mange av rettene åpner for bruk av både fersk og tørket torsk. I Murcia, helt sørøst i Spania, har de én av disse herlige rettene som man også kan bruke fersk torsk til. Bacalao med sausen pisto, nemlig.

Porsjoner

Ingredienser

  • 800 g
    fersk/frossen torskefilet
  • 4 ss
    olivenolje
  • 1 stk
    gul løk
  • 1 stk
    rød paprika
  • 1 stk
    grønn paprika
  • 50 ml
    hvitvin
  • 400 g
    hakkede tomater
  • 1 ss
    paprikapulver
  • 1 ts
    salt
  • 1 stykke
    lyst brød
  • 1 knippe
    fersk bladpersille

Slik gjør du:


1

Sløy torsken og fileter den – eller tin frossentorsken. Hakk løk og paprika i små terninger.

2

Varm en bred panne med 3–5 ss olivenolje og stek grønnsakene på middels varme i 10–15 minutter.

3

Slukk med hvitvin og bruk væsken til å skrape ren pannebunnen.

4

Rør inn paprikapulveret og tomatene og stek i rundt 10 minutter til på middels varme (føy til vann ved behov). Smak til pistoen (sausen) med salt.

5

Legg nå torsken oppå pistoen og strø over litt salt, noen skjeer extra virgin olivenolje og eventuelt litt ekstra paprikapulver.

6

Dekk til med lokk (eller aluminiumsfolie) og la trekke på beskjeden varme i 7–10 minutter, alt etter tykkelsen på filetene. Forbered samtidig brødet.

7

Når torsken er ferdig, strøs gjerne litt fersk persille (eller strandløk, hvis for hånden) over, og litt mer extra virgin olivenolje. Server varmt, gjerne i pannen. Bruk brødet til å «slikke opp» sausen med.

FERDIG! Bacalaoen serveres med lyst brød som tilbehør. En kvast med timian som topping setter godt smak.

Tips:

  • Du kan selvfølgelig også bruke klippfisk til denne retten. Vit da at den må vannes ut før bruk! Følg anvisning på pakken. Bruker du oppbløtt klippfisk, vil retten trenge litt lenger koketid i trinn 6.
  • De mest typiske spanske og portugisiske bacalaorettene skal ha tomat og paprika. Tomat på boks gjør nytten til en tomatbasert saus, og er transportvennlig.
  • Paprikaen bør være fersk i en god bacalao. Tørket paprika har en helt annen (men like god) smak, som til nød kan brukes som erstatning.

Del denne artikkelen