Ash reshteh

Tekst: Silje Rønneberg Hogstad – Foto: Kasper Fosser
Asia Iran 

Ash reshteh er en tykk grønnsaks- og nudelsuppe som tradisjonelt blir laget for å ønske det persiske nyåret velkommen. Nudler antas nemlig å bringe lykke for det kommende året.

Ash er betegnelsen på en type tykk suppe i Iran, og det finnes mange forskjellige typer. Ash reshteh, som betyr «nudelsuppe» er den mest berømte og populære av alle. Den serveres hovedsakelig med myse (rømme) og noen ganger med eddik. Ingrediensene er lette og fine å ha med seg på tur, men det tar totalt 1 time og 30 min å lage retten. Altså kan det være greit å ha litt god tid, og ikke være altfor sulten når man når rasteplassen.

Les mer om feiringen av persisk nyttår her. 

Porsjoner

Ingredienser

  • 40 gram
    kikerter
  • 40 gram
    røde bønner
  • 40 gram
    pintobønner
  • 50 gram
    linser
  • 3 stk
    mellomstore løk
  • 1 slant
    olje
  • 1 ss
    gurkemeie
  • 100 gram
    spinat
  • 100 gram
    persille
  • 30 gram
    purre
  • 100 gram
    koriander
  • 2 ss
    tørr mynte
  • 70 gram
    hvetenudler (persisk: reshteh)
  • 2 fedd
    hvitløk
  • 4 ss
    kashk (myse) eller rømme
  • 2 ss
    mel
  • 1 klype
    salt etter behov
  • 1 klype
    sort pepper etter behov

Forberedelser hjemme:

  • Bløtlegg bønner, kikerter og linser i separate beholdere natten før du skal lage retten. Bytt vannet på bønnene flere ganger. Dette vil forhindre oppblåst mage!
  • Rens og kutt gjerne grønnsakene på forhånd.

METTENDE SUPPE: Rikelig med bønner og kikerter gjør at suppa metter godt.

Slik gjør du:


1

Skrell, vask og hakk løken.

2

Kok opp de ferdig oppbløtte ertene, bønnene og linsene i en kjele med 1 liter vann. Reduser varmen og la alt koke på lav varme.

3

Rens, vask og kutt spinat, purre, koriander og persille. Legg i gryten sammen med bønner, erter og linser.

4

I en annen beholder, hell 4 ss olje og la den varmes opp. Så tilsetter du gurkemeie, mel, salt og pepper. Rør litt, og tilsett deretter hakket løk.

5

Tilsett halvparten av den stekte løken samt mynten til suppeingrediensene. Rør til de er blandet.

6

Kutt nudlene i to og legg dem til suppen mens du rører.

7

Ferdig ash reshteh serveres med kashk og resten av den stekte løken som topping.

BERBERI: Ash Reshteh serveres sammen med det tradisjonelle persiske brødet berberi.

Tips:

Fersk løk kan erstattes med sprøstekt løk ferdig kjøpt fra butikken.

Oppskriften er fra: PARS forening – iransk idretts- og kulturforening.

Del denne artikkelen