Ash reshteh er en tykk grønnsaks- og nudelsuppe som tradisjonelt blir laget for å ønske det persiske nyåret velkommen. Nudler antas nemlig å bringe lykke for det kommende året.
Ash er betegnelsen på en type tykk suppe i Iran, og det finnes mange forskjellige typer. Ash reshteh, som betyr «nudelsuppe» er den mest berømte og populære av alle. Den serveres hovedsakelig med myse (rømme) og noen ganger med eddik. Ingrediensene er lette og fine å ha med seg på tur, men det tar totalt 1 time og 30 min å lage retten. Altså kan det være greit å ha litt god tid, og ikke være altfor sulten når man når rasteplassen.
Ingredienser
-
40 gramkikerter
-
40 gramrøde bønner
-
40 grampintobønner
-
50 gramlinser
-
3 stkmellomstore løk
-
1 slantolje
-
1 ssgurkemeie
-
100 gramspinat
-
100 grampersille
-
30 grampurre
-
100 gramkoriander
-
2 sstørr mynte
-
70 gramhvetenudler (persisk: reshteh)
-
2 feddhvitløk
-
4 sskashk (myse) eller rømme
-
2 ssmel
-
1 klypesalt etter behov
-
1 klypesort pepper etter behov
Forberedelser hjemme:
- Bløtlegg bønner, kikerter og linser i separate beholdere natten før du skal lage retten. Bytt vannet på bønnene flere ganger. Dette vil forhindre oppblåst mage!
- Rens og kutt gjerne grønnsakene på forhånd.
Slik gjør du:
Skrell, vask og hakk løken.
Kok opp de ferdig oppbløtte ertene, bønnene og linsene i en kjele med 1 liter vann. Reduser varmen og la alt koke på lav varme.
Rens, vask og kutt spinat, purre, koriander og persille. Legg i gryten sammen med bønner, erter og linser.
I en annen beholder, hell 4 ss olje og la den varmes opp. Så tilsetter du gurkemeie, mel, salt og pepper. Rør litt, og tilsett deretter hakket løk.
Tilsett halvparten av den stekte løken samt mynten til suppeingrediensene. Rør til de er blandet.
Kutt nudlene i to og legg dem til suppen mens du rører.
Ferdig ash reshteh serveres med kashk og resten av den stekte løken som topping.
Tips:
Fersk løk kan erstattes med sprøstekt løk ferdig kjøpt fra butikken.
Oppskriften er fra: PARS forening – iransk idretts- og kulturforening.