Sizdah Bedar – den persiske naturdagen 2. april

Publisert – Sist oppdatert 21.03.2024
Tekst: Tonje Refseth, Mari Kolbjørnsrud – Foto: Joe Urrutia, Kasper Fosser

Sizdah Bedar er en iransk tradisjon, også kjent som den persiske naturdagen. Bli med på feiringen!

Hva med å ta med turgruppa, klassen eller nabolaget ut på tur? Finn en persisk forening å samarbeide med og dere vil garantert få en morsom opplevelse med innsikt i persisk kultur.

Her kan du se hvordan DNT Oslo og PARS iransk kulturforening samarbeidet om en tur med servering av persisk mat. 

«Sizdah» betyr 13, og «bedar» betyr utendørs. Sizdah Bedar er en iransk festival holdt på den trettende dagen av Faravardin, som er den første måneden i den iranske kalenderen. Dagen feires utendørs i naturen, i parken eller på landet. Tradisjonen med å forlate huset på den trettende dagen i Farvardin er utbredt over hele Iran. Det er en dag som blir brukt ute, med glede og latter, og hvor alle kommer sammen for å feire.

Dagen er også den siste dagen i feiringen av det nye året. I USA og Canada er dagen kjent som Persian Nature Day, eller på norsk den persiske naturdagen. 

FARAVARDIN: Det persiske navnet for den første måneden av Solar Hijri-kalenderen heter farvardin.

Naturdagen blir i år feiret tirsdag 2.april. 

Dagen tilbringes helst nær vannkilder og frodige grønne flekker, da det sies at naturen, glede og latter med venner og familie renser sinnet. Som en del av tradisjonen kaster man også sabze, en grønn dekorasjon man lager som en av syv ting til nyttårsfeiringen, for å gjøre naturen grønnere.

Som et punktum for feiringen, spiser man grønne salatblader som dyppes i sur eller søt eddik. Fornyelse og friskhet er nemlig et fremtredende aspekt ved iransk kultur, og i dette symbolske grønne måltidet ligger det et ønske om et friskt og fornyende liv i det kommende år. Anledningen har ingen religiøs betydning, og feires av alle.

Ash Reshteh er en persisk grønnsaks- og nudelsuppe som ofte serveres ute på den persiske naturdagen. Her kan du se oppskriften på Ash Reshteh, fra PARS iransk kulturforening. 

ASH RESHTEH er en tradisjonell iransk grønnsaks- og nudelsuppe som ofte serves på Sizdah Bedar.

Del denne artikkelen