Ulundu vadai med chutney

Publisert – Sist oppdatert 25.01.2024
Tekst: Stine Pedersen – Foto: Silje Glorvigen

Ulundu vadai er populær gatemat fra Sri Lanka – sprø utenpå og myk inni! Denne linsebaserte snacksen selges gjerne i små boder langs veiene.

I Sri Lanka er det ikke vanlig å gå på tur, eller å lage mat ute. Derfor egner denne deigen  seg best til å lage klar hjemme, for så å stekes og nytes på tur. Du kan også lage retten helt ferdig hjemme, og ta med som tursnacks.

LINSEBASERT: Urad dal kan kjøpes i asiatisk-tamilske matbutikker i Oslo.

Porsjoner
1 porsjon gir

Ingredienser

  • 250 g
    urad dal uten skall (linser)
  • 50 ml
    kaldt vann
  • 40 g
    løk
  • 6 stk
    grønne chili
  • 1 dryss
    karriblader
  • 3 ss
    vann
  • 1 dryss
    salt (smak til)
  • 0.5 l
    matolje

Slik gjør du:


1

Ha urad dal i en bolle og tilsett litt vann. Vannet skal dekke over urad dal. La det trekke i minst 4 timer. Skyll urad dal godt og bli kvitt vann som er igjen. Tilsett litt salt og bland alt sammen.

2

Kjør dalen i en matprosessor/kjøkkenmaskin slik at det blir til en tykk, jevn og glatt deig. Tilsett litt kaldt vann som kan bidra til å gjøre Vadai mykere. Hakk løk, grønne chili og karriblader. Tilsett den hakkede løken, grønn chili og karriblader i blandingen. Bland alt godt.

3

Varm oljen i en stekepanne. Ha en bolle med vann ved siden av. Fukt hendene. Ta en mellomstor kule av blandingen og legg den på den fuktede håndflaten.

4

Klapp kulen litt og lag et hull i midten. Stek Vadai i den oppvarmede oljen. Vend den og stek den på begge sider til Vadaien får en fin brun farge.

5

Slik lager du ulundu vadai på srilankisk vis. Nyt ulundu vadai og server med chutney

Chutney

Chutney får man kjøpt i butikken, men du kan også lage din egen fra bunn. Denne lønner seg også å lage hjemme, ettersom man trenger en blender.

SUR-SØT SAUS: Chutney er perfekt tilbehør til Ulundu Vadai.

Porsjoner

Ingredienser

  • 8 stk
    tørkede røde eller grønne chili
  • 100 g
    revet koksnøtt
  • 1 stk
    liten løk
  • 1 dryss
    karriblader
  • 1 ss
    delt urad dal
  • 0.25 ss
    fennikelfrø
  • 2 ss
    sennepsfrø
  • 1 ss
    tamarindjuice (veldig konsentrert)
  • 100 ml
    vann
  • 1 dryss
    salt (smak til)
  • 1 klunk
    matolje (etter behov)

Slik gjør du: 


1

Forbered revet kokosnøtt, salt og chili. Hakk løk, karriblader og en eller to chili. Trekk ut veldig tykk tamarindjuice og ta litt lunket vann.

2

Kjør chili og salt i blenderen, kjør til en fin masse. Tilsett revet kokosnøtt og vannet. Bland til alt er godt blandet. Sett blandingen til side.

3

Varm oljen i en stekepanne og tilsett sennepsfrø. La det sprute litt. Tilsett hakket løk. Stek løken til den blir gjennomsiktig. Ha i hakkede karriblader og tørket chili. Rør og stek i 30 sekunder på middels varme. Ha i urad dal. Rør og stek til løken blir litt brun, ca. 1 minutt.

4

Til slutt tilsetter du fennikelfrø. Rør og stek i 30 sekunder. Tilsett nå den blandede kokosblandingen og bland alt sammen. Skru av varmen og tilsett tykk tamarindjuice. Bland alt godt til en chutney. Salt til tilsmaking.

5

Server og nyt denne srilankiske kokosnøtt-chutneyen med Ulundu Vadai.

Tips! Urad dal uten skall (linser) kan kjøpes i asiatiske/tamilske matbutikker i Oslo.

Oppskrift fra: Ernæringskokkene Aninthika, Jayamali og Saratha fra Oslo voksenopplæring Helsfyr har bidratt med oppskriften til turmat-heftet «Turmat fra hele verden«. Les mer om kokkeklassens arbeid her.

Del denne artikkelen