Ulundu vadai er populær gatemat fra Sri Lanka – sprø utenpå og myk inni! Denne linsebaserte snacksen selges gjerne i små boder langs veiene.
I Sri Lanka er det ikke vanlig å gå på tur, eller å lage mat ute. Derfor egner denne deigen seg best til å lage klar hjemme, for så å stekes og nytes på tur. Du kan også lage retten helt ferdig hjemme, og ta med som tursnacks.
Ingredienser
-
250 gurad dal uten skall (linser)
-
50 mlkaldt vann
-
40 gløk
-
6 stkgrønne chili
-
1 drysskarriblader
-
3 ssvann
-
1 drysssalt (smak til)
-
0.5 lmatolje
Slik gjør du:
Ha urad dal i en bolle og tilsett litt vann. Vannet skal dekke over urad dal. La det trekke i minst 4 timer. Skyll urad dal godt og bli kvitt vann som er igjen. Tilsett litt salt og bland alt sammen.
Kjør dalen i en matprosessor/kjøkkenmaskin slik at det blir til en tykk, jevn og glatt deig. Tilsett litt kaldt vann som kan bidra til å gjøre Vadai mykere. Hakk løk, grønne chili og karriblader. Tilsett den hakkede løken, grønn chili og karriblader i blandingen. Bland alt godt.
Varm oljen i en stekepanne. Ha en bolle med vann ved siden av. Fukt hendene. Ta en mellomstor kule av blandingen og legg den på den fuktede håndflaten.
Klapp kulen litt og lag et hull i midten. Stek Vadai i den oppvarmede oljen. Vend den og stek den på begge sider til Vadaien får en fin brun farge.
Slik lager du ulundu vadai på srilankisk vis. Nyt ulundu vadai og server med chutney
Chutney
Chutney får man kjøpt i butikken, men du kan også lage din egen fra bunn. Denne lønner seg også å lage hjemme, ettersom man trenger en blender.
Ingredienser
-
8 stktørkede røde eller grønne chili
-
100 grevet koksnøtt
-
1 stkliten løk
-
1 drysskarriblader
-
1 ssdelt urad dal
-
0.25 ssfennikelfrø
-
2 sssennepsfrø
-
1 sstamarindjuice (veldig konsentrert)
-
100 mlvann
-
1 drysssalt (smak til)
-
1 klunkmatolje (etter behov)
Slik gjør du:
Forbered revet kokosnøtt, salt og chili. Hakk løk, karriblader og en eller to chili. Trekk ut veldig tykk tamarindjuice og ta litt lunket vann.
Kjør chili og salt i blenderen, kjør til en fin masse. Tilsett revet kokosnøtt og vannet. Bland til alt er godt blandet. Sett blandingen til side.
Varm oljen i en stekepanne og tilsett sennepsfrø. La det sprute litt. Tilsett hakket løk. Stek løken til den blir gjennomsiktig. Ha i hakkede karriblader og tørket chili. Rør og stek i 30 sekunder på middels varme. Ha i urad dal. Rør og stek til løken blir litt brun, ca. 1 minutt.
Til slutt tilsetter du fennikelfrø. Rør og stek i 30 sekunder. Tilsett nå den blandede kokosblandingen og bland alt sammen. Skru av varmen og tilsett tykk tamarindjuice. Bland alt godt til en chutney. Salt til tilsmaking.
Server og nyt denne srilankiske kokosnøtt-chutneyen med Ulundu Vadai.
Tips! Urad dal uten skall (linser) kan kjøpes i asiatiske/tamilske matbutikker i Oslo.
Oppskrift fra: Ernæringskokkene Aninthika, Jayamali og Saratha fra Oslo voksenopplæring Helsfyr har bidratt med oppskriften til turmat-heftet «Turmat fra hele verden«. Les mer om kokkeklassens arbeid her.