Rå Børek

Tekst: Stine Pedersen – Foto: Silje Glorvigen

Rå Børek (Çiğ Börek) er populær turmat i både Tyrkia og Kurdistan. Du trenger ikke mange ingredienser, og deigen trenger heller ikke å heve.

Fyllet kan variere: Du kan bruke fetaost, grønnsaker eller kjøttdeig. Çiğ Börek med fyll av fetaost passer til frokost med te. Fylt med grønnsaker kan retten serveres til vegetarianere, og Çiğ Börek fylt med kjøttdeig passer godt til middag med suppe.

KJEVLE UT: Dette kan du gjøre hjemme eller på tur! Hjemmelagde børek er perfekt å varme opp i folie på bål.

Porsjoner
Ingredienser til deigen.

Ingredienser

  • 1 kg
    hvetemel
  • 1 ts
    salt
  • 330 ml
    vann
  • 2 ts
    eddik
Porsjoner
Ingredienser til "fyll 1".

Ingredienser

  • 400 g
    kjøttdeig
  • 1 stk
    løk
  • 0.5 bunt
    bladpersille
  • 1 ts
    paprikapulver
  • 1 ts
    svart pepper
  • 1 ts
    salt
Porsjoner
Ingredienser til "fyll 2".

Ingredienser

  • 500 gr
    fetaost
  • 0.5 bunt
    bladpersille

Slik gjør du: 


1

Deigen tilberedes ved å blande mel, salt, vann og eddik i en bolle. Kna deigen til den blir myk.

2

Fyllvariant 1: Rasp løk og finhakk bladpersille, bland i kjøttdeigen sammen med paprikapulver og svart pepper, sett deretter til side.

3

Fyllvariant 2: Finhakk persille og smuldre ost, sett til side.

4

Deigen skal deles i små emner i en valnøtt størrelse. Rull ut deigen med kjevle til den blir tynn. Deigen rulles ut i sirkler med en diameter på ca. 20 cm.

5

Velg deretter fyll 1 og spre i et tynt lag i form av en halvmåne og brett over deigen. Gjør det samme med fyll 2.

Kantene på Çiğ Börek som er i form av en halvmåne, klemmes hardt sammen med en gaffel slik at fyllet ikke renner ut. Stek deretter Çiğ Börek i oljen (0,5 - 1 l olje) som er oppvarmet i en dyp panne.

6

Stek på begge sider til den blir litt gyllen.

Oppskrift fra: Ernæringskokkene Esin, Munevver og Nawros fra Oslo voksenopplæring Helsfyr har bidratt med oppskriften til turmat-heftet «Turmat fra hele verden«. Les mer om kokkeklassens arbeid her.

Del denne artikkelen