Dette er mat for deg som er litt lei vanlig omelett! Shakshouka er berbersk for grønnsaksragu. Den kommer egentlig fra Tunisia, men er populært i hele Nord-Afrika og Midtøsten.
Shakshouka funker like bra som frokost, lunsj, middag og kveldsmat, og er til og med god dagen etter (så lenge den har vært oppbevart kjølig nok). Du må gjerne lage en ekstra stor porsjon, så får du to måltider ut av én matlagingssesjon.
Ingredienser
-
2 ssgod olivenolje
-
6medium store tomater, grovt hakket
-
1løk (rød eller gul), i tynne skiver/ringer
-
1 tsspisskummen
-
1 tsmalt paprika
-
1 tsmalt kanel
-
0.5 tskarripulver
-
0.5 tsnykvernet sort pepper
-
4egg
-
1 drysssalt (etter ønske)
-
1 dæsjrevet ost
-
1 dryssfinhakket persille
-
2 stkgode brødskiver eller pitabrød
Slik gjør du:
Varm opp olivenolje i en liten stekepanne på middels sterk varme.
Grovhakk tomatene og kutt tynne løkringer. Bruk en halv boks knuste tomater dersom du vil bruke det i stedet for ferske tomater.
Ha grønnsakene i stekepanna. Varmen må ikke være for sterk, grønnsakene skal småkoke seg møre og søte. Tilsett krydderet, rør om og sett på lokk.
La tomatsausen småputre og kose seg i 15-20 minutter til grønnsakene og smakene har smeltet sammen til en krydret tomatsaus. Blir sausen litt for tørr, tilsett mer tomater, litt tomatjuice eller annen væske. Smak til med salt.
Når sausen er klar, lag fordypninger i sausen og knekk i eggene. Nå kan du velge to framgangsmåter:
1. Dryss på revet ost, sett på lokk og la eggene posjeres hele i sausen.
2. Rør om slik at eggeplommene sprekker og fordeler seg utover i sausen, dryss på revet ost, sett på lokk og la stå til eggene er ferdige.
Begge metodene er like gode!
Server shakshuka med et dryss finhakket bladpersille oppå.
Tips:
Tilsett grovhakket rød og grønn pakrika, rød chili og hvitløk i tomatsausen, så får du en litt mer spicy shakshouka.
Oppskriften er fra: Youness Amhraoui