Mousse aux framboises: Fransk bringebærmousse (ekspressversjon)

Publisert – Sist oppdatert 18.03.2021
Tekst: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no – Foto: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no

Bringebærmousse er, ved siden av bringebærterte, franskmennenes yndlingsoppskrift med bringebær.

En ekte fransk mousse trenger gelatin, et oppkok og deretter kjøling i dessertglass, typisk i 4-5 timer. Og en mousse aux framboises skal i tillegg helst ha en god del crème fraîche eller pisket fløte, og aller helst litt ekte vanilje. Enkelt og greit hjemme på kjøkkenet, men ganske uoverkommelig ute på tur.

Porsjoner

Ingredienser

  • 500 g
    nyplukkede bringebær
  • 12 ss
    sukker (eller melis)
  • 3 ss
    crème fraîche
  • 1 ss
    vaniljesukker (eller mjødurt)
  • 400 g
    fløte

Utstyr
1 sil (ikke altfor finmasket)
1 spiseskje
1-2 boller (2, dersom du pisker kremen for hånd)
EVT. 1 visp
EVT. 1 slikkepott
EVT. noe som duger som dessertglass
Teskjeer (til å spise)

Tips:

Det er to små utfordringer med denne oppskriften. Det ene er pisking av krem, som kan være småplundrete ute i det fri (men langt fra umulig!). Dette kan løses med krem «på sprayboks», som sparer en del jobb.

Den andre utfordringen er at en bringebærmousse er best når den er kald. Og siden vi skal klare oss uten kjøleskap, er trikset å bruke mest mulig kalde ingredienser (fløte, etc.) og redskap. Kjøl gjerne redskap, bær (i en pose) og andre ingredienser i et tjern før du går i gang.

Framgangsmåte:


1

Legg til side rundt 10-25 av de peneste bærene. De andre bærene has i silen og knuses med skjeen eller slikkepotten, slik at saften og fruktkjøttet renner i bollen. Dette kan ta litt tid!

2

I bollen mikses bringebærsaften med sukker (eller melis), vanilje (eller mjødurt) og noen skjeer crème fraîche. Rør godt, og påse at sukkeret løses opp. NB: Dersom du skal ha i pisket krem som er forhåndssukret, bruk kun 5-8 ss sukker/melis, og ikke antallet oppgitt i oppskriften. Smak senere til med sukker.

3

Nå skal vi ha i pisket krem: Visp kremfløte for hånd, eller bruk ferdig "kjøpekrem". Rør denne kremen forsiktig innunder bringebærsirupen. Du kan også røre innunder noen hele, pene bær.

4

Fyll i eventuelle dessertglass, eller server rett fra miksebollen. Pynt med noen ekstra pene bær helt til slutt.

bringebærmousse på tur

FERIEFØLELSE: En frisk bringebærmousse er en perfekt måte å få følelsen av fransk sommer hjemme i Norge.

Del denne artikkelen