Heidelbeercreme – rask blåbærkrem fra Alpene

Publisert – Sist oppdatert 28.11.2022
Tekst: Rainer Chr Hennig og Pablo Gracia, Verdensmat.no – Foto: Tonje Refseth/Norsk Friluftsliv
Egnet for barn
Egnet for skoleklasser
Opprinnelse: Sveits 

Heidelbeercreme er en deilig og ukomplisert måte å tilberede blåbærene på, slik man kjenner det i Sveits, Østerrike og Sør-Tyskland.

Skog og mark bugner av blåbær! Men utover blåbær rørt ut i sukker, er det ikke mange enkle turretter med bær vi har tradisjon for her i Norge. Så hvorfor ikke se til Alpene for nye ideer? Der lager de en rask og enkel Heidelbeercreme av blåbærene. Ingrediensene er crème fraîche, yogurt, sitron, sukker og blåbær. Det er ikke mye jobb, og ingen koking, kjøling eller venting, i motsetning til desserter flest. Perfekt turmat, med andre ord!

 

Porsjoner

Ingredienser

 • 500 g
  nyplukkede blåbær
 • 150 g
  crème fraîche ELLER kvarg/kesam
 • 200 g
  naturell yoghurt
 • 1 stk
  sitron
 • 8 ss
  sukker eller melis
 • 1 ts
  vaniljesukker

Utstyr
1 spann til bærplukking
Sitronpresse
1 spiseskje
1 gaffel
1 kniv
1 bolle
Evt. noe som duger som dessertglass
Teskjeer (til å spise)

DEILIG DESSERT: Sitron og kesam passer perfekt sammen med de nyplukkede blåbærene.

Slik gjør du: 


1

Legg til side rundt en firedel av de peneste bærene. De andre bærene has i bollen og knuses og røres ut med 2 ss sukker og saften av en sitron. Bruk gaffelen og knus etter beste evne.

2

Rør nå inn crème fraîche, yoghurt og resten av sukkeret (smak til!), samt eventuelt vaniljesukker. Bland også inn de fleste resterende, hele bærene, men spar noen.

3

Fyll turkoppen eller server rett fra miksebollen. Strø over noen pene bær helt til slutt, som pynt. Nyt luksusen av bugnende bærskoger!

UTEDESSERT: Desserten smaker jo aller best ute i skogen, ikke sant?

Bakgrunn for oppskriften

Nå er det hundrevis av måter å lage blåbærkrem på i Tyskland, Østerrike og Sveits. Mange av dem inkluderer prosessene vi vil unngå. Også hva angår meieriproduktene, er det ingen fasit: Det spenner fra kremfløte til kvarg (kesam), yoghurt og vaniljepudding som utgangspunkt. Oppskriftene avhenger veldig av hva en Heidelbeercreme skal brukes til: Kakefyll, topping, dessert eller forfriskning.

For tyskere, østerrikere og sveitsere er Heidelbeercreme en ekstra god og spesiell dessert som anses som en delikatesse. Dette er fordi skogene på kontinentet ikke på samme måte bugner av blåbær som våre norske. Blåbærlyngen som dekker skogbunnen er altså en aldri så liten luksus, som til og med er gratis.

 

Oppskriften er fra: verdensmat.no

Del denne artikkelen