Fastelavnsboller

Publisert – Sist oppdatert 24.06.2021
Tekst: Silje Glorvigen – Foto: Ida Vikingstad
Egnet for barn

Fastelavn er en god unnskyldning til å spise ferske boller fylt med deilig krem og jordbær. Kanskje du kan ta med fastelavnsbollene ut på tur i år?

Ida Vikingstad står bak Instagramkontoen @skogskokken og deler mange fristende turmatoppskrifter. Her får dere hennes oppskrift fastelavnsboller på tur, med enten sjokolade- eller jordbærfyll – nam!

Porsjoner
4 porsjoner gir 6-8 boller

Ingredienser

  • 2.5 dl
    hvetemel
  • 0.2 pose
    tørrgjær
  • 30 g
    sukker
  • 1 ts
    vaniljesukker
  • 0.5 ts
    kardemomme
  • 1 dl
    vann/melk
  • 30 g
    smør

Utstyr:

  • Stekepanne
  • Kniv
  • Stekespade
  • En tesil til melisdryss
  • Mel
  • Smør til steking

Sjokoladefyll fastelavnsboller:

  • Nutella
  • Hakkede mandler
  • Krem
  • Oboy-dryss
  • Melisdryss

Jordbærfyll fastelavnsboller:

  • Jordbærsyltetøy
  • Krem
  • Jordbær
  • Melisdryss

 

Slik lager du gjærdeigen hjemme:


1

Rør sammen alle de tørre ingrediensene unntatt smøret.

2

Bland inn litt og litt lunket vann/melk.

3

Tilsett smøret og rør til deigen slipper bakebollen. Elt gjerne med hendene på slutten for å få luftige boller.

4

Legg deigen i en boks med litt ekstra mel.

ENKELT OG GREIT: Ha deigen i en boks med litt ekstra mel, så deigen ikke blir alt for klissete.

Fremgangsmåte fastelavnsboller på tur:


1

Bruk det ekstra melet i boksen til å rulle ut deigen. Del deigen opp i passende størrelse og form dem i hendene dine. Jeg lagde bollene litt små for da blir de raskere stekt og det blir plass til flere boller i stekepanna.

2

Fordel smør utover stekepanna og legg bollene på.

3

Stek på så svak varme som mulig med lokk. Dersom du ikke har lokk, kan du bruke aluminiumsfolie. Sjekk med jevne mellomrom. Dersom du har lokk skal det ikke være nødvendig å snu bollene. Stekes de på begge sider, blir de raskere ferdig og du unngår at de blir svidd.

4

Når bollene er ferdig stekt, legges de til avkjøling.

5

Skjær bollene i to og fyll dem med dine favoritter. Jeg fylte bollene med jordbærsyltetøy, krem, jordbær og dryste melis over med en tesil. I den andre bollen brukte jeg nutella, hakkede mandler, krem, oboypulver og melis.

DEILIG TURMAT: Nyt sammen med en kopp kaffe eller kakao!

Del denne artikkelen