Ukrainsk, polsk og norsk turmat med Bjørkelangen Jeger- og Fiskerforening

Publisert
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: NJFF

Bjørkelangen JFF inviterte hele lokalsamfunnet til et arrangement i sentrum, der folk fikk smake ukrainsk, polsk og norsk turmat. Dagen ble en braksuksess!

-Over 500 porsjoner med ukrainsk borsjtsj, polsk kantarellsupe og norsk fårikål sto på menyen. Folk koste seg skikkelig og det ble helt skrapa i grytene, forteller Jesper Maj-Larsen i Bjørkelangen JFF.

Han er initiativtaker til arrangementet, sammen med kona Magdalena som også er aktiv i foreningen.

-De siste årene har vi alltid servert mat på arrangementer, og vi ser at folk som spiser sammen og deler opplevelser, koser seg sammen.

-Så tenkte vi: hvorfor ikke prøve å nå ut til folk med innvandrerbakgrunn? Det finnes jo så mye spennene mat der ute. Hver gang vi fikk inn nye medlemmer i foreningen med en annen kulturbakgrunn enn norsk, er vi nysgjerrige på hva slags mat de lager som smaker godt, forteller han.

POLSK KANTARELLSUPPE: Jesper Maj-Larsen i Bjørkelangen Jeger- og Fiskerforening lærer hvordan polsk kantarellsuppe lages. Han mener at suppa er topp turmat. Foto NJFF arkiv.

Flere med polsk bakgrunn har vært medlemmer i Bjørkelangen JFF i flere år, og de stilte med polsk kantarellsuppe på arrangementet. Noen med norsk bakgrunn lagde fårikål, og i tillegg ønsket foreningen å knytte seg til noen fra Ukraina.

-Gjennom Frivillighetssentralen fikk vi kontakt med noen ukrainske flyktninger som ville bidra med å lage borsjtsj, en tradisjonell ukrainsk rødbetsuppe. Både borsjtsj og den polske kantarellsuppa er fantastisk turmat, mener Maj-Larsen.

-Dermed hadde vi tre forskjellige team med folk som lagde mat. Det var kjempemoro!

Se oppskrift på ukrainsk borsjtsj her. 

UKRAINSK BORSJTSJ: Borsjtsj er en tradisjonell ukrainsk rødbetsuppe. Matteamet gjør en siste finish før suppa er klar til å serveres på arrangementet i Bjørkelangen sentrum. Foto NJFF arkiv.

Initiativtakeren forteller at foreningen kjøpte inn alle ingredienser på forhånd, og la til rette med bålpanner og annet nødvendig utstyr, mens matteamene tok ansvar for å lage og servere maten.

-Det fungerte kjempefint. Eneste utfordring vi hadde var å kommunisere på tre forskjellige språk samtidig. Men det løste vi ved at noen med lengre botid i Norge tok på seg rollen som tolk, så det gikk bra det også, konkluderer han.

HOBBYKOKKENE fra Ukraina deler gledelig av sin matkompetanse og liker å bidra sammen med Bjørkelangen Jeger- og Fiskerforening. Foto NJFF arkiv.

Arrangørene er fornøyd med gjennomføringen av arrangementet og ser at dette var noe folk likte å være med på.

-Ja, dette var ordentlig morsomt! Tilbakemeldingene har vært entydig positive. Flere har spurt om oppskriftene, for å gjenskape maten. Mange har også spurt om vi skal gjøre noe lignende igjen.

-Det kan godt tenkes at vi gjøre dette igjen, og kanskje vi skal koble på folk fra enda flere nasjoner?

I denne filmen kan du møte noen av dem som deltok på arrangementet med Bjørkelangen JFF.

FELLESSKAP: -Folk som spiser sammen og deler opplevelser, koser seg sammen, mener Jesper Maj-Larsen. Derfor har foreningen de siste årene valgt å servere mat på alle arrangementer. Foto NJFF arkiv.

Del denne artikkelen