Internasjonal kvinnetur på Turmat fra hele verden-dagen

Publisert – Sist oppdatert 07.11.2023
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Hanan Abdelrahman

Prosjektet «Turmat fra hele verden» i regi av Norsk Friluftsliv er et av de beste tiltakene for inkludering i norsk friluftsliv, sier turleder Hanan Abdelrahman i DNT Oslo og Omegn.

Utsagnet fra Hanan kommer etter at hun og medturleder Celine Refsnes arrangerte en internasjonal kvinnetur i Oslo på selveste Turmat fra hele verden-dagen 6. september. Turen var på rundt 1 km inn til et vann i Østmarka, der damene fyrte bål og lagde mat sammen. Indisk butter chicken med naan-brød stod på menyen.

– På turen deltok damer i ulike aldre med ulik turerfaring, fra forskjellige steder i Norge, fra Sudan, Egypt, India, Filippinene, Vietnam, Irak, Syria, Marokko, Polen, Ukraina, England, Sierra Leone og Irland, forteller Hanan.

– Praten gikk løst fra første minutt på turen og man kunne høre mye latter, summing og at nye bekjentskap og vennskap fant sted i Østmarka, legger hun til.

NESTEN HELE VERDEN: Kvinner fra 14 nasjonaliteter deltok på turen i Østmarka på Turmat fra hele verden-dagen.

Turen er en av mange internasjonale turer som arrangeres av DNT Oslo og Omegn.

– Hensikten med disse turene er å senke terskelen for deltakelse i et turfellesskap i DNT, forteller Irene Hirsti-Kvam, som er prosjektrådgiver i DNT Oslo og Omegn og ansvarlig for de internasjonale turene.

Denne turen som ble arrangert på Turmat fra hele verden-dagen var spesielt for kvinner, og Irene forteller at kvinner i flere ulike nettverk ble invitert spesielt, i tillegg til at turen ble annonsert i foreningens åpne kanaler.

– Vi har fått oppmerksomhet fra grupper som kanskje ikke har kjent til tilbudet vårt så godt fra før, så vi ser at dette har fått veldig positive ringvirkninger. Det er veldig gøy, jubler hun.

 

SE OPPSKRIFT: Butter chicken

TURLEDERE: Celine Refsnes (t.v.) og Hanan Abdelrahman er turledere i DNT Oslo og Omegn og initiativtakere til kvinneturen.

Ved hjelp av stimuleringsmidler fra Norsk Friluftsliv ble matlagingen og fellesskapet rundt måltidet i skogen et høydepunkt.

– Noen hadde erfaring med å lage indisk mat fra sitt hjemland og kunne gi noen eksperttips, sier Celine, som er begeistret for å bruke Turmat fra hele verden som et inkluderingsverktøy i praksis.

– Friluftsliv og mat bygger bro mellom ulike kulturer. Vi har så mye til felles, kommenterer hun.

Hanan legger til:

– Man trenger altså ikke mer enn 1 km innover i skogen før man opplever magien sammen i et inkluderende, åpent og varmt turfelleskap.

– I dag var det skikkelig girlpower i skogen, ler hun.

EN TEMATUR med mat og kultur fra ett eller flere land er både morsomt og lærerikt. Her har deltakere på DNT Oslos internasjonale kvinnetur laget indisk butter chicken i fellesskap.

Her kan du se turledernes rammer og gjennomføring av turen:

Tid: 6. september kl. 18 – 21
Antall deltakere: 37 stk
Antall turledere: 2 stk
Nasjonaliteter: Norge, Sudan, Egypt, India, Filippinene, Vietnam, Irak, Syria, Marokko, Polen, Ukraina, England, Sierra Leone, Irland
Turmål: Solbergvannet i Østmarka.
Startsted: Trasop skole.
Lengde: ca. 1 km hver vei.
Servering: Indisk butter chicken gryte med ris og naanbrød.
Annonsering: Arrangement ble publisert på DNTs nettsider og Facebook-sider, samt delt med Helseforum for kvinner, Oslo Krisesenter, Søstre&Friluft, Rabea Movement, MiRA-senteret, Stella (Røde kors), Søsterlenken og LIN.
Gjennomføring: Det var godt vær og mange møtte opp på Trasop skole. Vi hadde en introduksjonsrunde hvor alle sa navnet sitt og hvilket land de kom fra. Spennende og inspirerende å se så mange forskjellige damer hygge seg på tur. Alle hadde lyst til å bidra med matlagingen og det var god stemning. Noen hadde erfaring med å lage indisk mat fra sitt hjemland og kunne gi noen eksperttips. Maten smakte utmerket og turen var en kjempesuksess! Vi turledere var svært godt fornøyd og takknemlige for å få denne muligheten. Mange av deltakerne takket så mye for turen og sa de ønsket seg flere slike turer i framtiden.

 

Sjekk ut de internasjonale turene med DNT Oslo og Omegn.

Del denne artikkelen