Sanke-Ambassadøren Adriana

Publisert – Sist oppdatert 19.08.2024
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Adriana Finstad

Turmat er en brobygger mellom forskjellige kulturer, mener Adriana Finstad. Hun er født og oppvokst i Brasil, har en lidenskap for sanking, fisking og matlaging, og er ambassadør for Norsk Friluftsliv.

-Det å kombinere forskjellige matkulturer og det norske friluftslivet kan bidra til en økt flerkulturell forståelse. Mange innvandrere kommer fra land med sterke mattradisjoner, og det å ta med matkulturen ut kan være en inngangsport til å ta i bruk den fantastiske naturen vi har i Norge, sier 40-åringen som er bosatt i Spangereid i Lindesnes.

-Jeg tror også at nordmenn har mye å lære av andre kulturer når det kommer til mat og å bruke forskjellige råvarer og smaker. Å lage mat ute i friluft er en fantastisk mulighet for å komme sammen og lære av hverandre på tvers av kulturer, mener friluftslivsambassadøren.

I Brasil, hvor Adriana kommer fra, er det en sterk matkultur med mye bønner og ris. Adriana liker å eksperimentere og lager variert mat når hun er på tur.

Lidenskapelig sanker

I oppveksten til Adriana i millionbyen Campinas i Brasil hadde hun ikke så mye kontakt med naturen. For 14 år siden kom hun til Norge og etter hvert har friluftsliv blitt en lidenskap.

Hvorfor begynte du med friluftsliv?

-Jeg begynte med friluftsliv etter en prolaps i ryggen, og jeg ble anbefalt å gå ute i ulendt terreng. Da fant jeg ut at naturen var en god medisin, på mange måter. Den gir meg ro i en hektisk hverdag og hjelper meg gjennom vanskelige perioder med angst og andre helseutfordringer. Naturen stiller ingen krav til fysisk eller mental tilstand, du kan være den du er. Jeg stresser aldri når jeg er i skogen.

Er det noe du liker spesielt godt ved å være ute i naturen?

-Jeg har funnet en stor interesse for høsting av sopp, ville vekster og bær. Nå begynner faktisk soppsesongen snart her på Sørlandet, forteller hun. Steinsoppen pleier å dukke opp her allerede i juni. Hvis det er tørt og varmt nok i en periode før det kommer regn, vel å merke. Til forskjell fra andre sopper, liker nemlig steinsoppen at det er tørt, forklarer den ivrige sankeren.

-Og fisking liker jeg veldig godt. Jeg pleier å begynne fiskesesongen når makrellen kommer, og holder på gjennom hele sommeren. Noen ganger fisker jeg også i ferskvann, men der synes jeg det er vanskelig å få napp.

Se Adrianas oppskrift på kylling med selvplukket ramsløk her.

Sanking og fisking har blitt en stor lidenskap for Adriana. Her har hun funnet ramsløk; denne ville veksten som minner om hvitløk i smaken.

Ris, bønner og gatemat

Fangsten som plukkes og fiskes tilbereder Adriana gjerne ute på tur, men hvis fangsten er stor blir den med hjem til mannen og barna på 10 og 12 år.

Hvor kommer matinterressen din fra?

-Jeg kommer fra et land med en sterk matkultur. Der får du aldri servert bare en kopp kaffe når du er på besøk. Du får ofte så mye mat at du kanskje ikke trenger å spise resten av dagen. Typisk for brasiliansk kjøkken er ris og bønner. Fra min region er det mye grillmat, med både storfekjøtt og kylling.

-Det jeg savner mest her i Norge er gatematen; fritert eller innbakt deig med kjøtt- eller ostefyll i uendelig varianter. Mine favoritter er coxinha, pão de queijo og pastel, sider hun drømmende.

Hjemme på kjøkkenet i Spangereid blir det mye brasiliansk mat hos familien Finstad.
-Da ungene var små likte de faktisk ikke poteter fordi de som oftest fikk ris til middag, forteller matmoren. Det tok litt tid for dem å begynne å like poteter. De elsker bønner også.

Og på tur, hva spiser du da?

-Det kan være mye forskjellig. For eksempel varm gryterett eller suppe på termos, pastasalat med kylling og grønnsaker, kaker, og pinnebrød på bål. Hun legger til, med et glimt i øyet:

-Brødskiver eller pølser blir det sjelden.

Naturen stiller ingen krav og du kan være den du er. Her finner jeg ro, sier Adriana.

ADRIANAS TIPS TIL Å KOMME I GANG MED FRILUFTLSIV

-Bli kjent med nærområdet ditt.

-Spør en nabo eller en kollega om det finnes noen turstier i nærheten,

-Sjekk om det finnes Facebook- turgrupper eller turtips i ditt nærområde.

-Hvis du er dreven men kart: bruk appen Norgeskart friluftsliv. Der kan man se merkede og umerkede stier, uansett hvor man befinner seg.

 

Følg Adriana på Instagram: @adrianafinstad

Del denne artikkelen