På en varm høstdag samles en gruppe kvinner for å tilberede en turversjon av Jamilla El Haddaouis berømte marokkanske rett, Tcharmila. Utfordringen i dag er å gjenskape smaken av Marokko – midt i norsk natur.
Velkommen på marokkansk vis
«Klokka er kvart over, vi må komme i gang!» utbryter en utålmodig Lamia El Jardani, ildsjelen bak turgruppen Søstre & friluft og dagens organisator. Hun prøver å samle kvinnene som har møtt opp for dagens turmat-arrangement med Jamilla El Haddaoui. Men presisjon er ikke det som prioriteres når denne turgruppen møtes.
«I vår kultur er hilsenen viktigst,» forklarer Lamia med et smil. «Alle må hilse, klemme og kysse på kinnet – det tar tid, men det er tradisjon i Marokko.»
Dagens hovedperson, kokkebokforfatteren og Instagram-kokken Jamilla El Haddaoui, er med til Sognsvann for å lage en rett fra boken sin Jamillas Marokkanske mat. Stasjonene er satt opp for matlaging med gassbrennere, bål og tradisjonell marokkansk majmar-grill.
«I dag lager vi Tcharmila, en klassisk rett som er perfekt for tur. Den består av få, enkle ingredienser og er ideell både for tursekken og lommeboken,» forklarer Jamilla. Retten beskrives som en tomat- og paprikasalsa laget med tomater, løk, hvitløk, paprika, krydder og olivenolje.
«Denne retten brukes som en baserett. Den kan nytes som den er med godt brød og olivenolje, eller man kan kakke noen egg oppi og vipps så har du en middag- eller lunsjrett full av protein.»
Mat og minner
Rundt matstasjonene er stemningen livlig. Kvinnene samarbeider på kryss og tvers, mens barna løper rundt og hjelper til med å kutte grønnsaker og røre i grytene.
Firdaws El Hammichi (12) og Selma Choukri (8) står konsentrert over en småkokende gryte. «Lukter det godt?» spør Jamilla. «Lukter det som hjemme hos mamma?»
Selma nikker forsiktig. «Ja, litt. Det lukter grønnsaker.»
Jamilla smiler og forklarer at slike minner vil følge Selma og Firdaws gjennom livet. «Når dere blir voksne, vil disse duftene bringe dere tilbake til barndommen.»
For Jamilla har mat alltid handlet om å skape minner. «Kokeboken min er til barna mine. Når jeg ikke lenger er her, kan de åpne boken og gjenoppleve barndommen sin. Mat er mer enn næring – det er minner, stemninger og tradisjoner.»
Tcharmila med en tvist
«Denne smaker utrolig godt!» utbryter Jamilla, imponert over noen av deltakernes versjon av Tcharmila.
Zenzem Rompan Ibrahim stråler. «Vi grillet ingrediensene på bålet først!» sier hun stolt.
Jamilla nikker anerkjennende. «Dette minner meg om hvordan bestemoren min pleide å lage mat. Det er fantastisk.»
Gruppen bak retten bryter ut i jubel. «Kanskje jeg skal gi ut kokebok, jeg også?» fleiper Zenzem.
“Kan jeg få det der skrevet på CV’en min?” Bryter Hafida Challani inn som også var med og laget den vinnende retten. “Det er den røyksmaken, ja, Masha’Allah” ler hun.
Jamilla er begeistret. «Tcharmila er fantastisk fordi den kan varieres. Den tilpasses kokkens smak, og blir aldri helt lik fra kjøkken til kjøkken.»
Fellesskap i naturen
Når maten er spist og roen senker seg, samler kvinnene seg rundt bordet for å oppsummere dagen. Latteren og samtalene flyter fritt, og de arabiske ordene blander seg med den milde brisen fra skogen.
«Det har vært en varm dag, både på grunn av været og menneskene,» sier Zenzem. «Jeg har blitt kjent med så mange flotte kvinner. For en fantastisk opplevelse!»
Lamia smiler bredt. «Denne gruppen gir meg liv. Den motiverer meg til å fortsette.»
Hun forteller hvordan hun startet «Søstre & friluft» i det små da hun kom til Norge i 2007. Kvinnene rundt henne på voksenopplæringen var redde for å gå tur alene, så Lamia begynte å invitere dem med på korte turer. Etter hvert vokste gruppen, og i dag arrangerer de alt fra hytteturer til turmat-turer.
Men målet forblir det samme: å få kvinner ut av ensomhet og inn i fellesskapet. «Jeg ser mye ensomhet rundt meg,» foteller Lamia. «Mange har ikke familie her, og flere har det vanskelig. Selv norske kvinner kan føle på dette, og mange kommer hit for å utvide nettverket sitt.»
For Lamia er turene mer enn bare fysisk aktivitet. «Jeg passer på at det alltid er med noen som kan litt forskjellige ting om NAV, barnevernet eller skole. Slik at deltakerne kan få hjelp til å komme seg videre i samfunnet. Målet er at deltakerne skal klare seg selv og finne tilhørighet.»
HVA: Matlagingsdag med kokken Jamilla El Haddaoui.
ARRANGØR: Turgruppen Søstre & Friluft i samarbeid med Internasjonale turer i DNT Oslo og Omegn.
HVEM (MÅLGRUPPE): Kvinner og familier
HVOR: Sognsvann, Oslo
ANTALL DELTAKERE: 60
TIDSBRUK: 5 timer
ORGANISERING:
- Søstre & Friluft organiserte dagen, med økonomisk bidrag fra Norsk Friluftsliv.
- Markedsføring gjennom Søstre & Friluft og DNT Oslo og Omegn.
- Deltakerne fikk utdelt oppskrift på Tcharmila, fra kokeboka Jamillas Marokkanske mat.
- Deltakerne fikk alle ingredienser samt utstyr til å tilberede maten på arrangementet.
MENY: Tcharmila og søt marokkansk mynte-te