Å nyte internasjonale retter gjør folk mer tolerante, viser britisk studie

Publisert
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Paulina Cervenka, Mari Kolbjørnsrud

Nå har forskning avslørt at å spise internasjonal mat ikke bare krydrer kostholdet. men gjør folk mer tolerante, skriver The Guardian.

Forskning fra Universitetet i Birmingham og Universitetet i München har altså funnet at det å spise internasjonale matretter med en viss hyppighet reduserte sannsynligheten for å oppfatte innvandrere som «kulturelle eller økonomiske trusler» med en tiendedel. Dette kommer frem i en artikkel publisert av The Guardian 7. oktober 2025.

Positive holdninger gjennom mat og måltid

Forskning fra Universitetet i Birmingham og Universitetet i München har altså funnet at det å spise internasjonale matretter med en viss hyppighet reduserte sannsynligheten for å oppfatte innvandrere som «kulturelle eller økonomiske trusler» med en tiendedel.

Studien fokuserte på mer enn 1000 hvite britiske voksne, og målte holdninger til innvandrere fra Afrika og Karibia, Asia og resten av Europa, folks sannsynlighet for å stemme på politikere som vil kutte innvandring og bruke strengere regler for bosetting og tilgang til offentlige midler, deres glede av seks kjøkken – indisk, tyrkisk, kinesisk, thai, karibisk og spansk – og hvor ofte de spiste dem.

Forskningen fant at nytelse av disse matrettene, og hyppig inntak av dem, var «positivt og signifikant korrelert» med «pro-afrikansk-karibiske innvandrere, pro-europeiske innvandrer- og pro-asiatiske innvandrerholdninger», og en «redusert sannsynlighet for å stemme på anti-innvandrerpolitikere».

Et interessant funn i forskningen var at sammenhengen mellom å nyte internasjonal mat og en positiv holdning til innvandrere ikke bare var fordi middagsgjestene var mer åpne i utgangspunktet.

Snarere ble «tolerante holdninger» «i stor grad forklart av økt positiv kontakt med individer fra forskjellige kulturer» og de positive assosiasjonene skapt av den sensoriske opplevelsen av å spise god mat.

STUDIEN fant at tolerante holdninger "i stor grad ble forklart av økt positiv kontakt med individer fra forskjellige kulturer" og de positive assosiasjonene skapt av å spise god mat. Foto: Paulina Cervenka.

Naturlig kulturelt mangfold

Dr. Rodolfo Leyva, fra University of Birmingham og hovedforfatter av studien, sa:

«Restauranter eller matboder har en tendens til å tilby innbydende miljøer som legger til rette for naturlige, vennlige interaksjoner med mennesker fra innvandrermiljøer.»

« motsetning til museer eller konserter, som kan kreve forkunnskaper eller interesse for en annen kultur, spiser alle, og mat er en av de mest tilgjengelige og hyggelige måtene å oppleve kulturelt mangfold på.»

Rapporten beskrev hvordan matleverandører la til rette for «grensekryssing», og la til:

«Uten tvil gjør disse kommersielle omgivelsene det også mulig for gruppemedlemmer å direkte observere og oppleve vennligheten og den sterke arbeidsmoralen til utgrupper, noe som muligens gjør det lettere å gjenkjenne og forholde seg til deres felles menneskelighet.»

«Matforbruk er ikke bare en sanselig nytelse, men også et symbolsk inngangspunkt til en fremmed kultur. Slike sanseopplevelser kan fremkalle positive følelser og subtilt endre holdninger.»

Studien, med tittelen Breaking Bread: Investigating the Role of Ethnic Food in Potentiating Outgroup Tolerance, trakk på «intergroup contact theory». Dette er et sosialpsykologisk konsept som antyder at interaksjoner mellom ulike sosiale grupper sannsynligvis vil redusere fordommer hvis individer i kontakt er likeverdige, pålagt å samarbeide og dele felles mål, og kontakten støttes av institusjoner.

Del denne artikkelen