
I september inviterte Kampen Gård til sin egen Turmat fra hele verden-dag på gården, i samarbeid med flere lokale aktører. Det ble satt pris på i nærmiljøet!
– Rundt 1000 besøkende kom på arrangementet, både kjente fra nærmiljøet og mange nye gjennom Tøyen Frivilligsentral i Bydel Gamle Oslo og gjennom markedsføring gjort i forkant, forteller Kristin Bull Nakken ved Kampen Gård.
Hun forteller videre at responsen var utelukkende positiv.
– Vi fikk mange positive tilbakemeldinger fra besøkende, og maten som kom fra andre land enn Norge var helt klart mest populær. Folk fra nærområdet syntes det var kjempespennende! Og damene som lagde den pakistanske gryten syntes det var veldig gøy å få lage pinnebrød for første gang. Arrangementet var en stor suksess, og vi håper å kunne gjenta det.
GRESKE KASTANJER grillet på bålet var èn av mange retter som ble servert til besøkende på Kampen Gård.
Samarbeid og fellesskap når hele nabolaget engasjerer seg
Arrangementet brakte sammen mennesker fra mange kulturer, som møttes over grytene og bålpannene og utvekslet oppskrifter og historier. Rundt bålpannene kunne man treffe kvinner med folkedrakter fra både Romania, nydelige sariaer fra Pakistan og bunader fra Norge.
– Vi tror også at arrangementet fikk vist frem gården til mange av dem som benytter Tøyen Frivilligsentral og ikke har vært på gården tidligere. To ganger i uka har vi gratis åpen gård, og ønsker å knytte til oss flere mennesker fra bydelen. Vi håper at vi har begynt å bygge den broen nå, og at samarbeidet mellom oss kan bli enda sterkere med tiden. Dette var forhåpentligvis det første av flere prosjekter vi kan ha sammen med Tøyen Frivilligsentral, sier Nakken.
– Takket være dette arrangementet, har flere nye initiativer til aktiviteter rundt bålet kommet på banen. “Sang og dans fra ulike land rundt bålet” og «Språkkafè rundt bålet». Arrangementet viste virkelig potensialet for samarbeid og fellesskapet som oppstår når hele nabolaget kan engasjere seg, avslutter hun.
FEM ULIKE NASJONALITETER var representert med turmat fra egen matkultur, og mange frivillige bidro til å gjøre arrangementet til en hyggelig møteplass i nabolaget.
Om arrangementet:
Sted: Kampen Gård i bydel Gamle Oslo.
Tid: En søndag i september, kl. 16-18.
Samarbeidspartnere: Kampen Gård, Tøyen Frivilligsentral, Oslo Bygdekvinnelag og kulturplattformen Verdens Folk.
Koordinering og gjennomføring: Kampen Gård samarbeidet med Tøyen Frivilligsentral om planleggingen av arrangementet, forberedelser dagene i forkant og på selve dagen. Mange frivillige fra Kampen Gårds Venner og fra Tøyen Frivilligsentral bidro underveis i arrangementet, med blant annet matlaging og med å ta imot publikum.
Slik ble arrangementet gjort kjent:
– Facebook og Instagram, både hos Kampen Gård og Tøyen Frivilligsentral.
– Plakater i nærmiljøet.
– Brosjyrer på alle aktiviteter ved kultur- og nabolagskaféen Gamle Munch de siste to ukene før arrangementet.
– Informasjon til alle deltakere på arbeidsmarkedstiltaket NAV Mosaikk-program, gjennom lærere.
– Språkkafé på gården to uker før arrangementet. Tøyen Frivilligsentral driver språkkaféen i samarbeid med NAV Gamle Oslo. Dette ble gjort for å sikre rekruttering fra de av oss som ellers fort kan falle utenfor. I tillegg ga deltakerne på språkkaféen innspill til aktuelle matretter og aktiviteter.
– Friskus – bydelens aktivitetskalender.
– Aktivitetskalenderen for Friluftslivets år.
– Oslo bygdekvinnelag sine kanaler.
Rettene som ble laget:
Linsesuppe med chapati (brød) fra Pakistan
Sucuk (pølse) fra Tyrkia
Grillet paprika fra Romania
Grillet kastanje fra Hellas
Epledessert i gryte over bålet, fra Norge
Hjemmelagde potetlomper med pølse, fra Norge
Pinnebrød fra Norge, servert med kyllingpølser

