Ssam – koreansk wrap

Tekst: Norges sopp- og nyttevekstforbund – Foto: Norges sopp- og nyttevekstforbund
Asia Korea 

Ssam er en koreansk tradisjonsrett bestående av små fylte salat-«wraps».

Tadisjonelt lages ssam ved å pakke kjøtt (og/eller ris og småretter) inn i salatblader. Den spises vanligvis i ett jafs, gjerne med litt ssamjang og annen garnish som kimchi, hvitløk eller grønnløk. Denne varianten inneholder skogsopp.

Porsjoner

Ingredienser

  • 600 gram
    blandet skogsopp
  • 2 stk
    hjertesalat
  • 1 stk
    krydderblanding (se oppskrift under)
  • 1 stk
    saus (se oppskrift under)
  • 1 stk
    topping (se oppskrift under)

Krydderblanding:
– 1 ss tørket og knust kombu
– 1 ts gochugaru
– ½ ts hvitløkspulver
– ½ ts malt sort pepper
– ½ ts salt
– ½ msg
– ½ ts røkt paprika
– ½ ts sesamfrø

Saus:
– 1 toppet ss doenjang (fermentert bønnepaste)
– 1 ts gochujang
– 1 fedd hvitløk, revet
– ½ ts sukker
– 1 ss sesamolje
– ½ ts mirin
– 1 ts sesamfrø
– 1 halv løk grovhakket

Topping:
– ½ finstrimlet norsk kål
– 2 vårløk hakket
– Sesamfrø

Slik gjør du: 


1

Lag krydderblandingen: Bland alle krydder og sesamfrø i en liten skål og sett til side.

2

Lag sausen: Rør doenjang, gochujang, hvitløk, sukker, sesamolje, mirin og sesamfrl til en jevn paste. Smak til. Ha i mer av det du vil hvis du synes noe mangler.

3

Stek soppen: Rens og riv soppen i grove biter. Varm en panne med nøytral olje og stek soppen på høy varme til den blir gyllen. Strø over litt av krydderblandingen mot slutten av
steketiden.

4

Sett sammen ssam: Legg et salatblad på tallerkenen. Ha på saus nederst og legg på soppen. Topp med kål og vårløk blandet inn med krydderblandingen.

Oppskriften er fra: Norges sopp- og nyttevekstforbund. Se mer info her: https://soppognyttevekster.no/

Del denne artikkelen