Spektakulær Tur med marokkansk og pakistansk turmat

Publisert
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Kasper Fosser

Organisasjonene 4H og Wild X samarbeidet om en tur i sommer. Turen startet i Bodø, der ungdommene delte turmat fra ulike matkulturer.

-Bakgrunnen for samarbeidet er at vi i 4H ønsket å inkludere bredere, og vi tenkte at den raskeste, letteste måten å gjøre det på, det er å invitere en venneorganisasjon, forteller Jean Philip Svartdal i 4H.

Se filmen fra samarbeidsturen mellom 4H og WildX her:

Magisk marokkansk gryte

På menyen står pakistansk chapati og marokkanske kjøttboller med tomatsaus.

-Det er som en magisk gryte. Man bare kaster masse forskjellige «spells» oppi, og så blir det til fantastisk mat. Det her er krydder, det er smak, det er en opplevelse, sier Zakaria Housni som lager kjøttbollene. Han er selv norsk-marokkaner.

-Jeg har trua, sier Jean Philip. Han sier videre at det er så mange verdier ved denne samarbeidsturen og det å lage mat sammen.

-Det at ungdommer kommer sammen, får ulike arbeidsoppgaver, lager mat sammen og ser hvor godt det er, og at det finnes så mye annet enn det vi tradisjonelt lager i Norge.

Medarrangør Amir Ranjbar fra Wild X er enig. Og han legger til:

-Det tar kanskje litt mer tid å lage mat ute på den måten, men det er mye mer opplevelse. Og det lages med ekte kjærlighet og glede.

-Skal man ha folk til å bli glad i det du driver med og det vi gjør her ute her, så er mat et av nøkkelordene, mener Amir. 

MAROKKANSKE KJØTTBOLLER er noe jeg har vokst opp med, sier Zakaria Housni. Han innrømmer at mammaen hans lager enda bedre kjøttboller enn han selv.

10 av 10

-Da kan dere komme! Folkens! Vær så god! roper Zakaria .

Kjøttbollene har putret ferdig i tomatsausen og det inviteres til middag. I øs pøs regn.

-Dette har jeg vokst opp med. Jeg har både laget selv og mamma har laget. Mamma lager bedre enn meg, selvfølgelig, innrømmer han.

Godordene lar ikke vente på seg.

-Kan jeg få en til?!

-Det var sykt godt!

-Naaaam!

-Den hadde perfekt krydring.

-10 av 10!

Se oppskrift på marokkanske kjøttboller her. 

Se oppskrift på pakistansk chapati her. 

NAAAAM! Å lage og spise pakistansk og marokkansk mat sammen blir topp stemning, selv om regnet bøtter ned.

Vennskap på kryss og tvers

Konklusjonen fra Jean Philip i 4H er denne:

-Jeg anbefaler alle andre organisasjoner å gjøre det samme. Finn en venneorganisasjon, noen som har andre ungdomsgrupper eller medlemsgrupper. Og si «kom på vårt arrangement» eller «kan vi lage et arrangement sammen?» Det gjør at vi sitter igjen med masse lærdom om hvordan vennskap på kryss og tvers av organisasjoner og kulturer skjer.

-En stor suksess, kan vi vel konkludere med.

SAMARBEID: Jean Philip Svartdal i 4H forteller 4H ønsket å inkludere bredere og inviterte dermed venneorganisasjonen Wild X.. -En stor suksess, konkluderer han.

Del denne artikkelen