Biryani har sine røtter i Midtøsten, men brukes mye i det pakistanske og indiske kjøkkenet.
I Pakistan er biryani en festrett, og fordi det finnes så mange lokale variasjoner har vi valgt en oppskrift fra Nord-Punjab. Denne oppskriften egner den seg like godt på tur som til fest.
Kylling med marinade:
Ingredienser
-
2kyllingfilet (kuttet i biter)
-
6kyllingvinger
-
1sitron (saften)
-
4 dlyoghurt naturell
-
7grønne chili
-
7 feddhvitløk
-
10 gramfinhakket ingefær (evt. ingefærpuré)
-
1 pkbiryanikrydder
Biryanigryten:
Ingredienser
-
1 dlsolsikkeolje
-
2løk
-
4nypoteter
-
0.5 buntfrisk koriander
-
0.5 buntmynte
Raita (dressing):
Ingredienser
-
0.5agurk
-
2 dlyoghurt naturell
-
2 dlkefir
-
0.5 tssalt
Tilbehør:
Ingredienser
-
500 gramBasmatiris
-
3 litervann (til koking av ris)
-
1 tssalt
-
1lime eller sitron til pynt
-
1 nevemynte
-
1grønn chili uten frø
Forberedelser hjemme:
Mariner kyllingen hjemme på forhånd.
Ute på tur – slik gjør du:
Kok ris og potet i hver sin gryte.
Deretter stekes den oppkuttede løken i en stor gryte, eller panne sammen med olje.
Ha i kyllingen og marinaden sammen med løken. Rør om helt til kyllingen er gjennomstekt.
Når kyllingen er gjennomstekt legger du i den opphakkede chilien.
Rør så inn finhakket mynte og koriander.
De kokte potetene skal i helt mot slutten.
Lag en enkel raita (dressing): Kutt agurk i små biter, bland med yoghurt, kefir og litt salt.
Før servering legges risen over kyllinggryten og blandes lett.
Server med sitron eller limebåter, litt ekstra grønn chili, mynte og raita.
Tips:
- Kyllingvinger er mindre enn kyllingbryst og blir raskere gjennomstekt. Det kan derfor være et lurt å velge kyllingvinger over kyllingbryst når du er ute på tur.
- Biryanikrydder, eller Biryani masala kan kjøpes på internasjonale dagligvarebutikker.
Oppskriften er fra: Amy Mir, @ekspedisjonsjenta