Middag 

Biryani

Tekst: Amy Mir, Hilde Grøtte – Foto: Elsa Di Valerio, Hilde Grøtte

Biryani har sine røtter i Midtøsten, men brukes mye i det pakistanske og indiske kjøkkenet.

I Pakistan er biryani en festrett, og fordi det finnes så mange lokale variasjoner har vi valgt en oppskrift fra Nord-Punjab. Denne oppskriften egner den seg like godt på tur som til fest.

Kylling med marinade: 

Porsjoner

Ingredienser

  • 2
    kyllingfilet (kuttet i biter)
  • 6
    kyllingvinger
  • 1
    sitron (saften)
  • 4 dl
    yoghurt naturell
  • 7
    grønne chili
  • 7 fedd
    hvitløk
  • 10 gram
    finhakket ingefær (evt. ingefærpuré)
  • 1 pk
    biryanikrydder

Biryanigryten: 

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 dl
    solsikkeolje
  • 2
    løk
  • 4
    nypoteter
  • 0.5 bunt
    frisk koriander
  • 0.5 bunt
    mynte

Raita (dressing):

Porsjoner

Ingredienser

  • 0.5
    agurk
  • 2 dl
    yoghurt naturell
  • 2 dl
    kefir
  • 0.5 ts
    salt

Tilbehør:

Porsjoner

Ingredienser

  • 500 gram
    Basmatiris
  • 3 liter
    vann (til koking av ris)
  • 1 ts
    salt
  • 1
    lime eller sitron til pynt
  • 1 neve
    mynte
  • 1
    grønn chili uten frø

SNART MAT: Amy Mir (fra høyre), Hilde Grøtte og Fouzia Mir sammen med to kvinner som lager biryani på bål.

Forberedelser hjemme:

Mariner kyllingen hjemme på forhånd.

Ute på tur – slik gjør du:


1

Kok ris og potet i hver sin gryte.

2

Deretter stekes den oppkuttede løken i en stor gryte, eller panne sammen med olje.

3

Ha i kyllingen og marinaden sammen med løken. Rør om helt til kyllingen er gjennomstekt.

4

Når kyllingen er gjennomstekt legger du i den opphakkede chilien.

5

Rør så inn finhakket mynte og koriander.

6

De kokte potetene skal i helt mot slutten.

7

Lag en enkel raita (dressing): Kutt agurk i små biter, bland med yoghurt, kefir og litt salt.

8

Før servering legges risen over kyllinggryten og blandes lett.

9

Server med sitron eller limebåter, litt ekstra grønn chili, mynte og raita.

Tips: 

  • Kyllingvinger er mindre enn kyllingbryst og blir raskere gjennomstekt. Det kan derfor være et lurt å velge kyllingvinger over kyllingbryst når du er ute på tur.
  • Biryanikrydder, eller Biryani masala kan kjøpes på internasjonale dagligvarebutikker.

 

Oppskriften er fra: Amy Mir, @ekspedisjonsjenta

Del denne artikkelen