Sopp har den kjente umamismaken som gir en fyldig suppeopplevelse. I tillegg kan det å høste egen sopp til matlagingen være spennende.
Skogsoppsuppe egner seg utmerket på høsten når det bugner av sopp vi kan plukke selv, og samtidig trenger å holde varmen med noe godt å spise.
Ingredienser
-
1 kgsopp
-
8 stksjalottløk
-
6 feddhvitløk (finhakket)
-
2 kvastertimian
-
1.5 lkyllingkraft
-
2 dleplejuice
-
6 dlkremfløte/créme fraîche
-
100 gsmør (80g + 20g)
-
2 ssmaisenna
-
1 littgressløk, hakket
Slik gjør du:
Rens soppen og ta vare på 250 g av de flotteste soppene som skal stekes like før servering.
750 g sopp skjæres i grove biter og surres i 80 g smør sammen med sjalottløk og hvitløk i 2-3 minutter.
Tilsett løk og hvitløk og fres videre til løken er myk og blank. Ha i timian og eplejuice og la det hele koke ned til halvparten av væsken.
Tilsett kyllingkraft og kremfløte og la dette småkoke i 20 min. Rør ut maisenna sammen med kremfløte og la det koke videre i 5 min. Smak til suppa med salt og nykvernet hvit pepper.
Stek 250 g sopp i 20 g smør. Server suppa med stekt sopp og litt hakket gressløk.
Tips! For deg som ønsker å høste sopp selv, er Artsorakel og Digital soppkontroll gode verktøy for å se om du har plukket spiselig sopp. Du finner mer info om hos Norges Sopp- og Nyttevekstforbund.
Oppskrift fra: Oslo voksenopplæring Helsfyr sitt turmat-hefte «Turmat fra hele verden«. Les mer om kokkeklassens arbeid her.