Skogsoppsuppe

Tekst: Stine Pedersen – Foto: Silje Glorvigen

Sopp har den kjente umamismaken som gir en fyldig suppeopplevelse. I tillegg kan det å høste egen sopp til matlagingen være spennende.

Skogsoppsuppe egner seg utmerket på høsten når det bugner av sopp vi kan plukke selv, og samtidig trenger å holde varmen med noe godt å spise.

SMAKFULLT OG KORTREIST: Kantarell er en ypperlig sopp til matlaging, den er også å finne i skogen på sommeren og høsten.

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 kg
    sopp
  • 8 stk
    sjalottløk
  • 6 fedd
    hvitløk (finhakket)
  • 2 kvaster
    timian
  • 1.5 l
    kyllingkraft
  • 2 dl
    eplejuice
  • 6 dl
    kremfløte/créme fraîche
  • 100 g
    smør (80g + 20g)
  • 2 ss
    maisenna
  • 1 litt
    gressløk, hakket

Slik gjør du:


1

Rens soppen og ta vare på 250 g av de flotteste soppene som skal stekes like før servering.

2

750 g sopp skjæres i grove biter og surres i 80 g smør sammen med sjalottløk og hvitløk i 2-3 minutter.

3

Tilsett løk og hvitløk og fres videre til løken er myk og blank. Ha i timian og eplejuice og la det hele koke ned til halvparten av væsken.

4

Tilsett kyllingkraft og kremfløte og la dette småkoke i 20 min. Rør ut maisenna sammen med kremfløte og la det koke videre i 5 min. Smak til suppa med salt og nykvernet hvit pepper.

5

Stek 250 g sopp i 20 g smør. Server suppa med stekt sopp og litt hakket gressløk.

Tips! For deg som ønsker å høste sopp selv, er Artsorakel og Digital soppkontroll gode verktøy for å se om du har plukket spiselig sopp. Du finner mer info om hos Norges Sopp- og Nyttevekstforbund.

Oppskrift fra: Oslo voksenopplæring Helsfyr sitt turmat-hefte «Turmat fra hele verden«. Les mer om kokkeklassens arbeid her.

Del denne artikkelen