Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark over hele landet. Derfor er det viktig å huske på grill- og bålvettreglene.
Forbudet som inntreffer lørdag, 15. april gjelder all utmark; det omfatter skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder. Det finnes noen unntak slik som bruk av godkjente bålplasser og steder det åpenbart ikke kan medføre brann. Vær likevel obs på vær og vind! Det kan også finnes egne bestemmelser i nasjonalparker og andre verneområder.
Sammen med Hold Norge Rent har vi i Norsk Friluftsliv utarbeidet grill- og bålvettreglene som enkelt kan følges når vi er ute i naturen.
Dette er grill- og bålvettreglene:
-
Unngå bruk av engangsgrill
Engangsgriller er et stort forsøplingsproblem og kan også gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill og sett den på et trygt underlag som for eksempel sand. Du kan også finne godkjente grill- og bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller som alle kan benytte seg av.
-
Unngå bruk av engangsprodukter
Ta med tallerkener, bestikk, kopper m.m. hjemmefra i stedet for å kjøpe engangsprodukter. Prøv også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter.
-
Respekter forbudet mot åpen ild i skog og mark
Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark med unntak av godkjente bålplasser. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann, men vis forsiktighet og følg med på vær og vind.
-
Unngå å gjøre skade på friske trær
Skal du fyre opp bål kan du bruke tørre kvister du finner på bakken, men unngå å hugge eller skjære av greiner på friske trær. Husk også at verneområder og nasjonalparker har egne bestemmelser knyttet til sanking av ved, bruk av etablerte bålplasser, forbud mot åpen ild m.m.
-
La grillen bli helt avkjølt etter bruk
Vær helt sikker på at grillen er kald før den pakkes ned. Ha med en stor flaske vann til slukking. Engangsgriller må være helt kalde før de kastes i en avfallsdunk eller tas med hjem slik at ikke annet materiale kan ta fyr. Sørg også for at du har det du trenger for å slukke bålet raskt, dersom det trengs. Det gjør du for eksempel ved å fyre nær et vann, eller ha en bøtte/kanne med vann eller brannteppe tilgjengelig
-
Ta med alt avfall hjem
Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Blir noe liggende igjen kan det skade både dyr og miljø – og søppel er lite hyggelig for de som kommer etter. Plukk gjerne også opp annet avfall som er kommet på avveie. Bruk Hold Norge Rents sporløspose eller ha med en ekstra bærepose til å ha avfallet i.
Bålreglene åpner for bruk av skjønn. Vi kan tenne opp bål i tilfeller der det ikke åpenbart kan medføre brannfare. Det kan for eksempel være der det fortsatt er mye snø, etter mye nedbør, eller på sand, i god avstand fra vegetasjon. Unngå bålplass på bart fjell da berget kan sprekke.
Les mer: – Hva er sporløs ferdsel?
Et godt tips er å følge med på informasjon fra kommunen der du bor og lokalt brannvesen. I noen tilfeller kan det også innføres totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs. På kommunens hjemmeside vil du ofte også kunne finne informasjon om tilrettelagte og godkjente bålplasser.
Vi anbefaler vi sterkt til å følge råd og pålegg når det gjelder bål, engangsgriller og ild utendørs. En skogbrann er svært krevende, og er ikke en ekstrabelastning brann- og redningstjenester trenger.