Paella mixta

Tekst: Silje Rønneberg Hogstad – Foto: Hilde Grøtte

Paella er slow food og sosial kosemat egnet for kortere turer til nærmeste park, strand eller skogholt.

Paella, som har noen ufravikelige krav til utstyr, er ikke retten å lage seg hvis du skal på langtur. Men har du tilgang til paellapanne og et ildsted som kan gi sterk og jevn varme nesten en time i strekk, er det definitivt verdt å prøve paella som turmat.

Porsjoner
Paellapannen brukt i oppskriften er 40 cm i diameter, og mengde ingredienser er tilpasset den.

Ingredienser

  • 500 g
    kyllingfilet
  • 3 stk
    rå blekksprut
  • 500 g
    reker
  • 10 stk
    rå kongereker
  • 10 stk
    blåskjell
  • 5 stk
    scampi (valgfri)
  • 8 ss
    olivenolje
  • 2.5 ts
    salt
  • 3 stk
    store tomater
  • 1 stk
    stor rød paprika
  • 0.5 stk
    hvitløk
  • 150 g
    frosne erter (eller 200g erter)
  • 1.5 l
    vann
  • 1 terning
    fiskebuljong
  • 6 dl
    butt ris
  • 1 ss
    paprikapulver
  • 1 pris
    safran (evt. 1-2 ts paellakrydder i stedet for paprika og safran)

ILDSTED: Mens dagens spanjoler bruker fancy paellagassbrennere, heter det seg fra gammelt av at paellaen skal lages på åpen ild - altså over et bål. Bål er stort sett ulovlig i Spania i dag, mens dette er enklere hos oss. Vi går for en grill eller bålpanne der det er lett å regulere høyden (og dermed varmen).

Slik gjør du:


1

Forbered bålet eller grillen.

2

Rens og kutt ingrediensene. Reker pilles og skallet tas vare på. Blåskjell renses. Kyllingen kuttes i mindre biter. Blekksprut skjæres i ringer, løken i skiver. Tomatene og papirikaen kuttes i passe små biter. Hvitløken hakkes. Ertene tines.

3

Begynn med kraften: Sett 1,5 liter vann til koking i gryten. Når det fosskoker, ha i blåskjellene og kok dem i 6-7 minutter under lokk. Fisk dem opp med en hullsleiv og legg dem til side. Ha så sloet fra rekene og fiskebuljongterningen i kokevannet og småkok under lokk i 5-10 minutter. Sil gjennom et dørslag og kast rekesloet.

4

Sett paellapannen på varmen, ha i olje og salt og påse at pannen er i vater. Stek opp kongerekene (og eventuelle scampi) raskt, til de skifter farge. Plukk ut og legg til side. I den samme oljen steker du så løk, paprika og hvitløk lett. Når dette begynner å brunes litt, has også tomatene i pannen. Stek i noen minutter. Deretter røres kyllingbitene og blekksprutringene inn. Stek under omrøring i 2–4 minutter eller til de skifter farge.

5

Reduser varmen og ha i krydder. Hell i risen og rør den godt inn. Rør så inn rekene og ertene og stek dette lett med risen i 1–2 minutter. Hell så i kraften og øk varmen. Rør og fordel risen jevnt utover. Heretter skal risen ikke røres mer! Pass på varmen: Risen skal småkoke jevnt over hele flaten. Ikke dekk til. NB: Pannen må være i vater!

6

Småkok i 16–25 minutter (se rispakken), til risen er bløt, væsken er trukket inn i risen/fordampet, men stopp før riskornene sprekker opp. Hell eventuelt på mer væske dersom det blir tørt før risen er ferdig.

7

Når paellaen begynner å bli ferdig, legg på kongereker (eventuelle scampi) og blåskjell. Disse skal pynte opp paellaen.

8

Ta av varmen og la hvile i 5 minutter. Dersom det ikke er svært varmt i luften, lønner det seg å dekke til paellaen med aluminiumsfolie mens den hviler, slik at også kongereker og blåskjell varmes. Strø eventuelt over noe hakket persille rett før servering. Server paellaen i paellapannen.

FERDIG: Paellaen pyntes med blåskjell og sjømat på toppen.

Tips:

  • Paellapanne er nødvendig for å lage paella, eventuelt en tykkbunnet stekepanne eller wokpanne.
  • Bruk gjerne ferdig kraft/fond som alternativ til å lage selv.
  • Bruk paellaris, som er spesielt butt og tar til seg akkurat passe mengde væske i løpet av beregnet koketid. Du kan også bruke vanlig grøtris eller italiensk risottoris som en måtelig grei erstatning. Ikke bruk langkornet ris.
  • En grill eller et bål med bålpannestativ der det er lett å regulere høyden (og dermed varmen), kan gjøre jobben som varmekilde.
  • Paella på tur er en del styr og omstendeligheter, og det tar et par timer fra begynnelse til slutt. Men nettopp samarbeidet og forberedelsene er halve kosen når det gjelder en stor, utendørs paella. Det kan være lurt med en prosjektleder som holder oversikten!

Del denne artikkelen