Garbanzos con espinacas (spanske kikerter med spinat) regnes som hverdagsmat i Spania. Samtidig er det en rett som egner seg veldig godt på tur. Den er smaksrik og metter godt.
I Spania lages garbanzos con espinaces gjerne når det finnes matrester av for eksempel spekemat, klippfisk eller pølser. Det er derfor også en god måte å redusere matsvinn på, og det er bare å la seg inspirere.
Ingredienser
-
400 gkikerter
-
2 stklaurbærblader
-
400 gspinat
-
200 gspekekjøtt i terninger
-
5 feddhvitløk
-
1 stkløk
-
2 stktomater
-
1 klypesalt
-
1 klypepepper
-
5 ssolivenolje
-
400 mlvann
Slik gjør du:
Hakk hvitløk og tomater, og skjær løken i tynne skiver. Kutt spekekjøttet i små terninger eller remser. Skyll og grovhakk spinaten til sist.
Hell litt av oljen i gryta og stek løk, hvitløk og spekekjøtt på middels varme i 10-12 minutter.
Ha i tomatene, laurbærbladene og noe av pepperen, og stek i 5-10 minutter til.
Ha i kikertene. Bruk gjerne laken fra boksen sammen med ca. 400 ml vann. Hell i litt og litt vann av gangen. La koke i ca. 5 minutter før du legger den grovhakkede spinaten i gryta. Ha i litt og litt spinat om gangen. Rør godt inn. La småkoke i 5-10 minutter, og hell i mer vann om nødvendig.
Når gryten er ferdigkokt kan du smake til med salt og pepper. Vi anbefaler en god dose pepper til denne retten. Hell gjerne over et par skjeer ekstra olivenolje.
Server rykende varmt, og gjerne med litt ferskt brød til.
Tips:
- Unngå helst babyspinat. Det smaker gjerne mindre enn den større, litt grovere varianten.
- I sommermånedene kan du bytte ut spinaten med brennesler som du finner på tur.
- Fenalår egner seg ypperlig i denne retten fordi fenalår gir masse smak.
- Lag gjerne på bål i vintermånedene. Pagodebålet egner seg spesielt god.
Se hvordan du lager pagodebål her.
Spanske kikerter med spinat