Kokeapparater gir raskere matlaging og kortere koketid enn et bål og er lett å ta med seg ut. Disse kan også brukes utenom offentlige godkjente bålplasser under bålforbudet. Hvilket kokeapparat bør vi velge når vi skal på tur, og hva er egentlig forskjellene? Det skal vi forsøke å gi deg et svar på her.
Kokeapparater kan deles opp i tre kategorier:
1) Stormkjøkken med rødspritbrenner
2) Gassbrenner (noen kan kobles til stormkjøkken)
3) Multifuelbrenner.
Har vi glemt Primus? Neida, Primus er et merkenavn som dekker alle de tre kategoriene over.
1. Stormkjøkken med rødspritbrenner
Disse to kommer gjerne som et alt-i-ett-sett med kasserolle, stekepanne, kaffekjele, vindbeskyttelse, brenner og håndtak for å løfte av varme kjeler og panner. Settene kommer i ulike kvaliteter og størrelser, og til tross for at det de siste årene har kommet mye lette materialer, kan de ofte være litt tunge. Her kan vi vurdere hva vi trenger på tur, og treger ikke ta med hele settet.
Det er ofte lav effekt på rødspritbrenneren, noe som kan gjøre at det å lage mat eller koke vann, kan ta lang tid. Andre svakheter ved rødspritbrenneren er at det er vanskelig å se flammene og å regulere varmen, og at rødsprit kan bli grisete ved lekkasje fra flaske.
Stormkjøkkenet er stødig i bruk, og der er ofte det billigste alternativet.
Tips: Ren rødsprit soter en del. Det kan reduseres ved å blande rødspriten med 10 prosent vann.
HUSK: Sprit må ikke fylles på en varm brenner (Eksplosjonsfare!)
NB: Det finnes gassbrennere som enkelt kan kobles til stormkjøkkenet. Et tryggere, enklere og mer effektivt alternativ til rødspritbrenneren som følger med stormkjøkkenet.
Se Speiderens video om hvordan et stormkjøkken med gassbrenner monteres:
2. Gassbrenner
Gassbrennere finnes i flere varianter. Én brenner skrus direkte på toppen av gassbeholderen, andre mer vanlige varianter kobles til gassboksen med en slange, mens andre kan kobles til stormkjøkkenet. En toppmontert gassbrenner kan bli litt ustabil med en kjele eller panne på toppen. Gassbeholder og brenner forbundet med slange er stødigere, og jo flere bein en brenner har, jo stødigere er den. Stormkjøkkenet er aller mest stødig. Til forskjell fra stormkjøkken med rødsprit går matlaging og koking på gassbrenneren raskere fordi den får en høyere temperatur. Styrken og flammen på en gassbrenner er også lett å regulere.
Når vi bruker gassbrenner på vinteren er det viktig å huske at gass går over fra gassform til flytende form allerede ved ca. null grader celsius. Det betyr at en gassbeholder må holdes varm ved bruk på vinterstid for å fungere. Boksen kan pakkes i isolerende materiale under bruk eller holdes varm på annen passende måte under transport. Det er også mulig å kjøpe ulike gassbeholdere som egner seg bedre på vinterstid.
Vi skal alltid være forsiktige når vi bruker gass og flammer. En gassbrenner som velter kan blusse opp og bør derfor plassers på et trygt sted hvor den ikke utgjør stor fare for deg eller omgivelsene. En gassbeholder er tett og kan heller ikke etterfylles. Det betyr at vi ikke kan gjenbruke boksen og heller ikke kan være helt sikker på når boksen går tom for gass.
Tips: De fleste gassbrennere har innebygget tenner, men de er ikke alltid helt pålitelige. Ta derfor alltid med enten fyrstikker eller en lighter for sikkerhets skyld.
3. Multifuelbrenner
Denne varianten er som navnet tilsier, et kokeapparat som kan bruke ulike typer brensel, inkludert parafin og bensin. Multifuelbrennere er fine å bruke når det er kaldt om vinteren, men det er viktig å være trygg på hvordan den fungerer før man drar ut på vintertur med en slik brenner. Beholder og brenner er separate og forbundet med slange. Brenselsbeholderen er utstyrt med pumpe, og det pumpes opp trykk som driver brenselet til selve brenneren. Apparatet har høy effekt og rask koketid.
Advarsel: Ved feil tenning kan apparatet flamme opp. Det advares derfor mot å tenne det inne i telt og fortelt. Det kan også være aktuelt å bytte ventil når man bytter brensel, noe man bør ta høyde for når man planlegger turen eller pakker.
Tips: Er du usikker på bruken har Primus flere god opplæringsvideoer på Youtube, for eksempel denne: Hvordan bruke en multifuelbrenner