Sjusteinsovn

Publisert – Sist oppdatert 29.02.2024

Dersom du vil bake brød, pizza eller annen bakst på tur – hva med å prøve å bygge en sjusteinsovn? Det tar litt tid å både bygge og bake i ovnen så det kan passe fint på overnattingstur, eller i alle fall litt lengre turer.

Ovnen kan i prinsippet bygges av sju steiner, derav navnet.

Slik gjør du:

  • Bygg en ovn med bunn, vegger og tak av steinheller, og en flat stein i midten til stekehelle.
  • Pakk til med torv rundt, slik at steinene holder seg på plass.
  • Fyr opp bål både i øvre og nedre del av ovnen, og fyr godt og lenge.
  • Rak så ut bålet fra toppen, putt baksten i ovnen og sett en steinhelle foran åpningen.
  • La brødet steke.
  • I den nederste delen kan det fortsatt være glør, så holder ovnen seg varm lenge.

 

Tips: 

  • Flate brød/bakst tar kortere tid å steke, mens store høye brød tar lang tid å få gjennomstekt.
  • Det kan være lurt å legge brøddeigen i en gryte el.l. og sette den på tynne vedskier inne i ovnen. Brødet kan ellers lett bli veldig stekt under.
  • Ved pizzasteking: klem deigen ut på et smurt grytelokk før du legger på ingrediensene, og sett på tynne vedskier inne i ovnen.

 

Framgangsmåte  er hentet fra KFUK-KFUM Speiderne sin aktivitetsbank

Foto er fra 4H sin Matskole i Hordaland. Her bakes pizza i sjusteinsovnen.

Del denne artikkelen