Sjusteinsovn

Publisert – Sist oppdatert 07.01.2021

Dersom du vil bake brød, pizza eller andre matretter på tur kan man lage sjusteinsovn. Det tar litt tid å både bygge og bake i ovnen så det kan være greit å gjøre når man er på overnattingstur, eller i alle fall litt lengre turer.

Ovnen kan i prinsippet bygges av sju steiner, derav navnet.

Framgangsmåte:

  1. Bygg en ovn med bunn, vegger og tak av steinheller, og en flat stein i midten til stekehelle.
  2. Pakk til med torv rundt, slik at steinene holder seg på plass.
  3. Fyr opp bål både i øvre og nedre del av ovnen, og fyr godt og lenge.
  4. Rak så ut bålet fra toppen, putt brød eller annet i ovnen, og sett en steinhelle foran åpningen.
  5. La brødet steke.
  6. I den nederste delen kan det fortsatt være glør, så holder ovnen seg varm lenge.
  7. Ikke lag brødet for høyt, da kan det ta for lang tid å få det gjennomstekt.

Det kan være lurt å legge brøddeigen i en gryte el.l og sette den på tynne vedskier inne i ovnen. Brødet kan ellers lett bli veldig stekt under.

Hvis dere vil lage pizza klemmer dere ut deigen på et smurt grytelokk før dere legger på ingrediensen og sette alt på tynne vedskier inn i ovnen.

Utstyr

  • Det dere velger å steke – kan være omtrent hva som helst.
  • Gryte eller lokk til å steke det i/på.
  • Fyrstikker.
  • Noe å fyre opp med om du føler dere trenger det. (Tennpatroner/aviser/lysestumper.)

 

Framgangsmåte og illustrasjon er hentet fra KFUK-KFUM Speiderne sin aktivitetsbank

Foto er fra 4H sin Matskole i Hordaland, her ser man eksempel med pizza.

Del denne artikkelen