Klorofyll er viktig for planters fotosyntese, og betyr rett og slett «grønt blad». Grønne grønnsaker og urter inneholder mye vitaminer og jern. Også smaker de så deilig!
Pesto er en italiensk saus. Den er kjent siden romertiden, i mange ulike former, og kommer sannsynligvis fra Nord-Afrika. Du kan lage pestoen i en morter, kjøkkenmaskin eller med en stavmikser. Bruk gjerne økologiske råvarer.
Ingredienser
-
1 håndfullfriske urter (f.eks. brennesle, marikåpe, skvallerkål, ramsløk og løvetann)
-
1hvitløksbåt
-
2 ssgresskarkjerner
-
1 tssalt
-
2 ssøkologisk sitronsaft
-
1 tsrevet sitronskall
-
5 ssrevet parmesan
-
1 dløkologisk olivenolje
Utstyr:
- Skjærebrett til urtene
- Kniv
- Spiseskje
- Rivjern
- Desilitermål
- Morter eller blender
Slik gjør du:
Skyll urtene godt. Fjern alle tykke og harde stilker og blader.
Skrell og grovhakk hvitløken.
Riv sitronskallet fint på rivjern.
Ha urter, hvitløk, gresskarkjerner og salt i morteren.
Knus bladene til du har en grov blanding.
Bland inn sitronsaft, revet sitronskall og parmesanost.
Tilsett oljen og bland godt.
Oppskriften er fra: Geitmyra matkultursenter for barn
Her er noen tips til ville vekster som smaker godt.