Vårkraftsuppe

Publisert
Tekst: Ane Willmann - Villnis – Foto: Ane Willmann - Villnis

En vanlig bruk av ville nyttevekster har tradisjonelt vært å koke dem i vann eller kraft til suppe.

De vanligste urtene å bruke til denne polske vårkraftsuppa er ulike nesler, melder, syrer, bjørnekjeks og skvallerkål. Her er en versjon basert på tilgjengelige vekster hos kokken.

 

Disse urtene vokser både i veikanten, i parken og i skogen. Putt det i suppa og kjenn smaken av våren.

Porsjoner

Ingredienser

  • 2 ts
    tørkede eller friske einebær
  • 1 ts
    karvefrø
  • 1 klatt
    smør (til steking)
  • 5 dl
    vann
  • 6 dl
    kraft
  • 1 liter
    skvallerkål
  • 1 liter
    stornesle
  • 1 neve
    løvetannblad
  • 1 neve
    vill løk
  • 1 dl
    fløte
  • 1 klype
    løkurt (til servering)

Slik gjør du: 


1

Smelt en god klatt med smør i en tykkbunnet kjele.

2

Knus karvefrø og einebær i en morter og tilsett det i smøret, la det frese i et par minutter.

3

Tilsett fint hakket skvallerkål, stornesle, løvetannblader og vill løk. Du må gjerne bruke den ville løken hel, om det er på våren og de er små.

4

La alt steke under omrøring til urtene har falt sammen.

5

Tilsett buljong, vann og kraft. La det koke videre i noen minutter.

6

Tilsett fløte og kok opp.

7

Server med egg og hakket løkurt.

Varm vårkraftsuppe proppfull av skogens vårlige vekster.

Oppskriften er fra: Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Del denne artikkelen