
Vareniki er er Ukraina sin nasjonalrett og ligner på dumplings. De er faktisk enkle å lage ute på tur.
Til forskjell fra asiatiske dumplings eller italienske pastaputer, inneholder varenikideigen kefir eller surmelk, som gir dem en egen smak. Og de serveres ofte med rømme.
Ingredienser
-
500 ghvetemel
-
3 dlvann (eventuelt halvparten kefir)
-
1 tssalt (til varenkydeig)
-
1 tssalt (til potetfyll)
-
10 stkpoteter
-
1 boksrømme
Slik gjør du:
Potetfyllet:
Kok potetene, hell av alt vannet og lag en fast potetmos. Sett til side for avkjøling.
Varenkydeigen:
Ha melet på bakeplaten (eller i en vid bakebolle) og lag en grop i midten. Ha i vann, tilsett salt. Kna sammen deigen til en fast klump. Deigen skal bli smidig og myk, ikke klissete. Litt fastere enn bolledeig. Dekk over deigen og sett til hvile i minst 15 minutter.
Forme varenkyer:
Lag eggestore klumper og kjevle dem ut til ca. 1 cm tykkelse. Legg en spiseskje fyll i midten og lukk deigen rundt fyllet.
Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann og kok varenkyene i 3-5 minutter. De flyter opp til toppen når de er ferdige. La dem dryppe av seg.
Server med rømme og et dryss med friske urter som pynt.
Oppskriften er fra: Den ukrainske forening i Norge

ENKELT: Vareniki er enkelt å lage på stormkjøkkenet ute på tur.