Vareniki med potetfyll

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Natalia Lutsyk

Vareniki er er Ukraina sin nasjonalrett og ligner på dumplings. De er faktisk enkle å lage ute på tur.

Til forskjell fra asiatiske dumplings eller italienske pastaputer, inneholder varenikideigen kefir eller surmelk, som gir dem en egen smak. Og de serveres ofte med rømme.

Porsjoner

Ingredienser

  • 500 g
    hvetemel
  • 3 dl
    vann (eventuelt halvparten kefir)
  • 1 ts
    salt (til varenkydeig)
  • 1 ts
    salt (til potetfyll)
  • 10 stk
    poteter
  • 1 boks
    rømme

Slik gjør du: 


1

Potetfyllet:
Kok potetene, hell av alt vannet og lag en fast potetmos. Sett til side for avkjøling.

2

Varenkydeigen:
Ha melet på bakeplaten (eller i en vid bakebolle) og lag en grop i midten. Ha i vann, tilsett salt. Kna sammen deigen til en fast klump. Deigen skal bli smidig og myk, ikke klissete. Litt fastere enn bolledeig. Dekk over deigen og sett til hvile i minst 15 minutter.

3

Forme varenkyer:
Lag eggestore klumper og kjevle dem ut til ca. 1 cm tykkelse. Legg en spiseskje fyll i midten og lukk deigen rundt fyllet.

4

Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann og kok varenkyene i 3-5 minutter. De flyter opp til toppen når de er ferdige. La dem dryppe av seg.

5

Server med rømme og et dryss med friske urter som pynt.

Oppskriften er fra: Den ukrainske forening i Norge

ENKELT: Vareniki er enkelt å lage på stormkjøkkenet ute på tur.

Del denne artikkelen