Karvesuppe med melboller

Publisert
Tekst: Ane Willmann - Villnis – Foto: Ane Willmann - Villnis

Karvesuppe finnes i ulike varianter i flere slaviske land. Denne oppskriften er slovakisk, og den ville løkurten er en del av suppa.

Melbollene ligner på kleppsuppe, som er melboller kokt i melk og har lange tradisjoner i Norge.

 

Oppskrift på kokekraften:

Porsjoner

Ingredienser

  • 2 liter
    vann
  • 2 ss
    siktet mel
  • 1.5 ts
    smør
  • 1 tesil
    karvefrø
  • 1 ts
    karvefrø (ha løst i kokevannet)
  • 3 stilker
    stangselleri
  • 1 neve
    løkurt til servering (eller annet grønt)

Løkurten har nyre- til hjerteformet blad med tagger. Planten dufter av løk og blomstrer i mai-juni med hvite blomster.

Slik gjør du:


1

Kok opp vannet i en kasserolle.

2

Fyll en tesil med karve og heng denne på kanten av kasserollen. Smak litt på vannet underveis for å forsikre deg om at karvesmaken er fremtredende og så sterk som du vil ha den.

3

I en mindre kasserolle blander du siktet hvetemel, smør og 3 spiseskjeer av kokevannet til en jevning. Visp godt over middels varme og sett til side.

4

Putt så 1 teskje med karve og selleristilker i skiver i vannet.

5

Kok i 15-20 minutter før du tilsetter melblandingen og blander godt.

Karve setter god smak på suppa.

Oppskrift på melboller:

Porsjoner

Ingredienser

  • 3
    eggeplommer
  • 3 klyper
    salt
  • 2.75 dl
    vann (eller helmelk)
  • 5.5 dl
    siktet mel

Slik gjør du: 


1

Bland eggeplommer, salt, vann og mel i en bolle.

2

Ha teskjeer med røre ned i det kokende karvevannet, en teskje av gangen. Blir det for mange melboller for din smak, kan du koke resten i en kjele ved siden av.

3

Kok i 10-15 minutter til melbollene er ferdige.

4

Smak til med salt og pepper.

5

Pynt med noen blader løkurt.

Hva er vel vakrere enn den ville grønne toppingen?

Oppskriften er fra: Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Del denne artikkelen