
Karvesuppe finnes i ulike varianter i flere slaviske land. Denne oppskriften er slovakisk, og den ville løkurten er en del av suppa.
Melbollene ligner på kleppsuppe, som er melboller kokt i melk og har lange tradisjoner i Norge.
Oppskrift på kokekraften:
Ingredienser
-
2 litervann
-
2 sssiktet mel
-
1.5 tssmør
-
1 tesilkarvefrø
-
1 tskarvefrø (ha løst i kokevannet)
-
3 stilkerstangselleri
-
1 neveløkurt til servering (eller annet grønt)
-
0.5buljongterning (kan sløyfes)
-
0.5 tssalt
-
1 drysskanel

LØKURT: Løkurten har nyre- til hjerteformet blad med tagger. Planten dufter av løk og blomstrer i mai-juni med hvite blomster. Foto: Ane Willmann - Villnis
Slik gjør du:
Kok opp vannet i en kasserolle.
Fyll en tesil med karve og heng denne på kanten av kasserollen. Smak litt på vannet underveis for å forsikre deg om at karvesmaken er fremtredende og så sterk som du vil ha den.
I en mindre kasserolle blander du siktet hvetemel, smør og 3 spiseskjeer av kokevannet til en jevning. Visp godt over middels varme og sett til side.
Putt så 1 teskje med karve og selleristilker i skiver i vannet.
Kok i 15-20 minutter før du tilsetter melblandingen og blander godt.
Smak til med salt og pepper og evt. litt buljong.

SMAK: Karve setter god smak på suppa. Foto: Hilde Grøtte
Oppskrift på melboller:
Ingredienser
-
3eggeplommer
-
3 klypersalt
-
2.75 dlvann (eller helmelk)
-
5.5 dlsiktet mel
Slik gjør du:
Bland eggeplommer, salt, vann og mel i en bolle.
Ha teskjeer med røre ned i det kokende karvevannet, en teskje av gangen. Blir det for mange melboller for din smak, kan du koke resten i en kjele ved siden av.
Kok i 10-15 minutter til melbollene er ferdige.
Smak til med salt og pepper.
Pynt med noen blader løkurt.

BARNEVENNLIG SUPPE: Å fiske opp melbollene i suppa kan være morsomt for små hender. Suppa er toppet med gressløk, men bruk hva som helst av urter og ville vekster som du liker. Foto: Hilde Grøtte
Oppskriften er fra: Norges sopp- og nyttevekstforbund.