Torskekebab

Publisert – Sist oppdatert 24.06.2021
Egnet for barn
Egnet for skoleklasser

Kebab er en matrett som betyr «grillet kjøtt», og mest vanlig er det å bruke får- eller lammekjøtt. Opprinnelsen til kebaben er omdiskutert, men den kommer fra Midtøsten og er en veldig gammel matrett. Denne versjonen derimot baserer seg på fisk, og vekker kanskje appetitten til dagens unge like mye som hvilken som helst kebab, i alle fall mer enn fiskekaker 😉

Læring i friluft er en fellessatsing hos friluftsrådene med formål å bidra til mer og bedre uteaktivitet, som en naturlig del av hverdagen i barnehage, grunnskole og SFO. Nylig gjennomførte Oslo og Omland Friluftsråd to fine kursdager på Frognerseteren Friluftssenter i Oslo. Engasjerte lærere og SFO-ansatte kunne nyte varm høstsol og panoramautsikt mens de fikk inspirasjon til enkle aktiviteter og tips om hvordan bruke naturen som læringsarena.

Nesten alt man trenger til disse aktivitetene, finner man i naturen; kongler, kvister og blader egner seg like godt til undervisning i musikk som i matematikk, og naturen er full av geometriske figurer. Diktstafetten vekker konkurranseinstinktet og får opp pulsen. I Arkitekten trener du både preposisjoner, mål og lengde, vinkler, retninger og begreper. Blindløypa skjerper sansene og hukommelsen, og alle disse aktivitetene styrker samhandling, kommunikasjon og gleden over å forstå hverandre.

Lunsjen ble naturlig nok tilberedt i det fri og i fellesskap. 30 minutter tok det hele -ingen sak å lage mat ute! Mat på tur med en skoleklasse eller barnehage kan både bidra til å dekke flere fag og mål i lærer-/rammeplan, men også øke den tverrkulturelle kompetansen. Og heldig er vi som har fått oppskriften på godsakene de lagde slik at også du kan lage dette med din klasse, barnehage eller turgruppe på neste tur.

Porsjoner
Gir cirka 8 fiskekaker

Ingredienser

  • 500 g
    renskåret fiskefilet av hyse, sei eller torsk
  • 2 ts
    salt
  • 1.5 ss
    hvetemel (kan droppes)
  • 0.5 ts
    nykvernet pepper, hvit pepper
  • 1
    egg (kan droppes)
  • 4 dl
    melk (eller fløte)

litt sitronsaft

Slik gjør du:


1

Fiskefiletene males i kjøttkvern før man blander inn resten av ingrediensene og rører det hele sammen.

2

Man former deigen og steker de himmelske fiskekakene på bål.

3

Fiskekakene serveres i varme tortillalefser med en youghurtdressing. Yoghurtdressingen kan man enkelt lage ved å blande sammen gresk yoghurt og litt finrevet/finhakket hvitløk.

4

Smak til med sitrussaft, salt, kvernet pepper og en klype sukker. Man kan også tilsette litt revet mynteblader og/eller agurk, alt ettersom hva man liker og har tilgjengelig.

OOF er ett av 24 friluftsråd i Norge og er tilsluttet Friluftsrådenes Landsforbund. Oslo og Omland Friluftsråd (OOF) er et samarbeidsorgan med formål å arbeide for friluftsliv og naturvern, herunder sikring og bruk av friluftsområder i Akershus, Buskerud, Oppland og Oslo. Les mer her: http://www.markanytt.no/

Del denne artikkelen