Falaffel

Publisert – Sist oppdatert 07.10.2021
Tekst: Mari Kolbjørnsrud/Norsk Friluftsliv – Foto: Mari Kolbjørnsrud/Norsk Friluftsliv
Egnet for barn
Egnet for skoleklasser
Opprinnelse: Midtøsten 

Falaffel har sin opprinnelse i Midtøsten og er vanlig streetfood i mange arabiske land. Denne vegetarretten passer like fint ute på tur som «på gata».

Hovedingrediensen i fallaffel er kikerter, og mye smakfult krydder gir den en særegen og god smak. Lett og mettende lunsj eller middag, tilbragt på bålet eller primusen.

Porsjoner
4 porsjoner gir 4 falafler

Ingredienser

  • 30
    små falaffelboller
  • 4
    pitabrød
  • 2
    tomater
  • 0.5
    agurk
  • 1
    rødløk
  • 8 blader
    hjertesalat (eller annen salat)
  • 1 dæsj
    rømmedressing eller yoghurtdressing (etter smak)
  • 1 neve
    koriander, persille og mynte (etter ønske)
  • 1 dl
    olje til steking

Falaflene kan kjøpes ferdige og varmes i stekepanna, eller du kan lage falaflene fra bunnen av. Se tips til oppskrift nederst på siden.


1

Del tomat, agurk, rødløk og salat i ønskede biter.

2

Stek falaffelbollene i litt olje i stekepanna, til de er gjennomvarme.

3

Varm pitabrødene i tørr stekepanne, litt på hver side, til de er varme.

4

Ha grønnsaker og falaffelboller (ca. 8 til hver) oppi pitabrødet, sammen med rømmedressing og friske urter (koriander, persille og mynte).

5

Vel bekomme!

Topping med fersk mynte, koriander og persille er vanlig i Midtøsten. Bruk det du liker best!

Tips: 

  • Hvis du ønsker å lage falaffel og rømmedressing/urtedressing fra bunnen av, kan du bruke denne oppskriften: FALAFLER MED URTEDRESSING | TRINES MATBLOGG
  • Falaflene kan evt. lages fra bunnen av før turen, og varmes opp ute på tur.
  • Du kan gjerne bruke tortillalefser istedetfor pitabrød, hvis du liker det bedre.
  • Hvis du har bål, kan du tre falaffelbollene på et grillspyd og varme dem på bålet (gjerne over en grillrist).

 

 

Del denne artikkelen