Banh trang nuong – vietnamesisk pizza med sopp

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Kasper Fosser

Denne retten er superpopulær gatemat i hele Sørøst-Aasia. I Vietnam kalles den banh trang nuong, som rett og slett betyr «grillet rispapir».

«Pizzabunnen» her er altså rispapir, det tørkete runde flaket som du kjøper i pakker på noen titalls og som holder seg i en årrekke selv om du har åpnet forpakningen. Du skal bruke dem som de er rett fra pakken, altså ikke væte som når man lager vårruller.

Til denne retten er det bra å bruke tynnkjøttede sopper fordi de krever lite varmebehandling. Bruk for eksempel stubbeskjellsopp, svovelsopp, trompetsopper eller rett og slett folkets favoritt traktkantarell.

Porsjoner
1 porsjon gir 1 pizza

Ingredienser

  • 3 stk
    egg
  • 250 gram
    skogsopp, f.eks. traktkantarell
  • 2 stk
    kyllingbryst
  • 1 stk
    løk
  • 4 stk
    rispapir
  • 0.5 dl
    solyasaus
  • 1 liten bunt
    fersk koriander, hakket
  • 0.5 dl
    olje til steking

MYKT RISPAPIR: Når du bløtlegger rispapiret blir det mykt og tøyelig og du kan lett brette det rundt soppfyllet.

Slik gjør du: 


1

Begynn med å væte et risflak med vann, sånn at det blir mykt.

2

Pisk sammen 2-3 egg i en skål. Pensle med egget på den ene siden av risflaket, ca. et halvt egg per flak.

3

Stek sopp, kylling og løk i en stekepanne, til det er gjennomstekt.

4

På eggesiden av rispapiret sprer du så ut innholdet ditt: stekt sopp, kylling og løk, fersk koriander og gjerne en ekstra spiseskje eller to med eggeblandingen.

5

Ha på godt med soyasaus før du bretter pizzaen sammen som en omelett. Det er viktig at du ikke overfyller, da kollapser alt sammen. Det er bedre å spise to med lite fyll enn én med for mye.

6

Stek i stekepanne eller på rist over bålet, til rispapiret er stekt. Dette går ganske raskt, så følg med.

STEK I STEKEPANNA på begge sider, til den blir gylden og crispy.

Oppskriften er fra:

Deltakere ved Oslo Voksenopplæring Helsfyr, kokkelinjen. Retten serveres under Friluftslivets dag 3. september 2023, i samarbeid med Norges sopp- og nyttevekstforbund.

PROPPFULL MED SOPP: Her har vi brukt traktkantarell, men bruk gjerne andre tynnkjøttede sopper som krever lite varmebehandling.

Del denne artikkelen