Middag 

Bålbolognese

Publisert
Tekst: Mari Kolbjørnsrud/Norsk Friluftsliv – Foto: Mari Kolbjørnsrud/Norsk Friluftsliv
Egnet for barn
Egnet for skoleklasser
Opprinnelse: Italia 

Pasta Bolognese er en italiensk klassiker som finnes i mange varianter. I Bologna finhakker man kjøttet til bolognesen (sausen), mens kjøttdeig fint kan brukes som en enklere variant.

Italienerne bruker vanligvis tagliatelle med bolognesen, men bruk gjerne en annen type pasta om du ønsker. Selvom denne bolognesen er laget på bål, kan den selvsagt også lages på primus.

Porsjoner
1 porsjon gir en middels stor middag

Ingredienser

  • 500 gram
    kjøttdeig
  • 1
    løk
  • 3 fedd
    hvitløk
  • 2
    gulrot
  • 0.25 stilk
    stangselleri (kan sløyfes)
  • 4 ss
    olje til steking
  • 2 bokser
    hermetiske tomater (helst pomodorini; hermetiske cherrytomater)
  • 1 neve
    oregano eller basilikum (kan være tørket)
  • 0.5 ts
    salt
  • 0.5 ts
    pepper
  • 500 gram
    pasta
  • 2 liter
    vann til koking av pastaen (med litt salt)
  • 20 gram
    parmesan

1

Kok opp rikelig med vann (tilsatt litt salt) i en stor gryte, ha oppi pastaen og la den koke til "al dente"-konsistens (se koketid på pakken).

Lag tomat-/kjøttsausen mens pastaen koker:

2

Hakk løk, hvitløk, stangselleri og gulrot i små biter.

3

Stek løk, hvitløk og stangselleri i olje til løken blir blank. Tilsett kjøttdeigen og stek til den er gjennomstekt, før du tilsetter gulrot og steker ca. 1 minutt til.

4

Tilsett hermetiske tomater og oregano/basilikum og kok opp. La sausen koke til den blir tykk og gulrotbitene blir passe møre, ca. 5 minutter.

5

Smak til med salt og pepper.

6

Når pastaen er kokt og sausen er ferdig; bland forsiktig sammen i en gryte.

7

Dryss gjerne over litt raspet parmesan og noen dråper god olivenolje ved servering.

ENKELT: Bålbolognese med revet parmesan er enkel, smakfull og mettende turmat. Boun appetito!

Tips: 

  • Hvis du ønsker en vegetarvariant, går det helt fint å sløyfe kjøttdeigen.
  • Bruk fullkornspasta hvis du ønsker mer energi i middagen.

 

Oppskriften er fra: Youness Amhraoui, Sæteren Gård/DNT Oslo og Omegn.

Del denne artikkelen