Bannock

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Mari Kolbjørnsrud

Bannock er en tradisjonell skotsk brødkake som bakes i ovn eller stekepanne.

Bannockbrødet er formet som en rund leiv, og man forsyner seg gjerne med å skjære ut et stykke av brødet akkurat som et kakestykke. Faktisk er det dette trekantede porsjonsstykket av en bannock som egentlig het «scone», og ikke de bakverkene stekt i porsjonsstørrelse som vi vanligvis får i dag.

Tilsvarende grunnoppskrift er også kjent under navnet «pelsjegerbrød», som stammer fra gullrushet i USA.

Porsjoner
Oppskriften gir 2 brød. 1 brød = 4-6 små biter

Ingredienser

  • 5 dl
    hvetemel
  • 2 ts
    bakepulver
  • 0.25 ts
    salt
  • 2 ts
    sukker
  • 2 dl
    vann (juster etter behov)
  • 0.5 dl
    olje til steking

Slik gjør du: 


1

Bland alt det tørre, inkludert bakepulver.

2

Spe på med vann til deigen er fast nok til å gå i stekepanna, men ikke så fast at den ikke kan presses flat med hendene.

3

Stek brødene i litt olje i stekepanna.

4

Del brødet i 4 eller 6 biter etter at det er ferdig stekt.

Tips: 

  • Brødet kan fylles med varierte ingredienser, for eksempel ost som smelter ved steking eller sjokolade hvis du ønsker en søtere variant.

NYSTEKT: Del opp brødet i flere leiver/"kakestykker" og nyt den nybakte skotske fristelsen.

Del denne artikkelen