Den tradisjonelle samiske kaffen er kruttsterk svart kaffe med tørket reinkjøtt som dyppes i.
Porsjoner
Ingredienser
-
4 koppersterk svart kaffe
-
100 gramtørket reinkjøtt
Slik gjør du:
1
Kok kaffe på bål eller primus, eller lag kaffen på forhånd og ha den på termos.
2
Dypp tynne skiver med tørket reinkjøtt i kaffen, slik av den blir litt myk.
3
Slurp i deg kaffen, sammen med reinkjøttet.
Visste du at…
- Kaffe, som er kalt samenes nasjonaldrikk, ble introdusert for samene av handelsmenn på 1850-tallet.
- Det samiske ordet for kaffestund er gáfestallan. Gáfestallan er en tradisjonell sosial happening ved bålet, spesielt blant nordsamene, der historier fra dagliglivet og andre hendelser deles mens man drikker kaffe.
- De fleste samene brente kaffen i ei stor gryte. Når kaffen skulle males eller rives, helte de den i en skinnpung og slo på den med en trekubbe til den fikk riktig konsistens. Kaffe var kostbart, og de kokte gjerne fem–seks ganger på gruten, og tilsatte litt ny kaffe hver gang. Samene likte kaffen rykende varm og kruttsterk. Den skulle rive i halsen når de drakk den, og de kokte kaffen både lenge og vel.
- Når det ikke var tilgang på kaffe, var det ikke uvanlig å lage «trækaffe». Da brukte de sopp fra gamle bjørketrær som erstatning.
(Kilde: NDLA – nasjonal digital læringsarena, https://ndla.no)