Arabisk kaffe beskrives gjerne som en liten kopp med veldig sterk kaffe, med skum på toppen og et lag med kaffegrut på bunnen. Det finnes ulike varianter i ulike arabiske land, og denne kaffen lages også i Tyrkia og Hellas.
Denne oppskriften er basert på en tyrkisk variant, som man også bruker i Syria og Libanon. Tyrkisk kaffe kan smakssettes med krydder som gir en god smaksopplevelse. Bruk det du selv liker, f.eks. anis, nellik, kanel, muskat eller kardemomme. I denne oppskriften bruker vi kardemomme. Mange bruker sukker i arabisk kaffe, men det kan også sløyfes.
Ingredienser
-
2 tsfinmalt arabisk kaffe
-
2 tssukker
-
0.25 tsmalt kardemomme
-
3 dlvann
Slik gjør du:
Ha kaffe, sukker og vann i en kjele og rør om til det begynner å koke.
Når det koker og kaffen stiger opp mot kanten av kjelen, tar du kjelen bort fra varmen.
Gjør det samme en gang til; sett kjelen tilbake på varmen og la det koke opp.
Skummet på toppen legger du i koppene; 3 små kopper.
Hell kaffen over i koppen. La stå en stund til kaffepulveret synker og kaffen kjøler seg litt. Nyt koppen med sterk og smakfull kaffe, med skum (crema) på toppen.
Tips:
- Arabisk kaffe kan kjøpes i tyrkiske matvarebutikker. Det er såkalt snusmalt kaffe som er malingsgraden finere enn espressomalt. Du kan også bruke espressokaffe eller pulverkaffe.
- Tyrkisk kaffe kokes vanligvis opp i en kobberkjele med en liten åpning, som kalles ibrik. Oppkokingen skjer tradisjonelt i en sandkoker, som er et varmeelement med sand oppi. Sandkokeren har trolig opphav fra at man opprinnelig kokte opp kaffen i den varme ørkensanden. Men gass/primus og kaffekjele fungerer også bra.
Oppskriften er fra: Redwan Baqi, Libanon/Norge