Drikke 

Arabisk kaffe

Publisert – Sist oppdatert 28.11.2022
Tekst: Mari Kolbjørnsrud/Norsk Friluftsliv – Foto: Mari Kolbjørnsrud/Norsk Friluftsliv

Arabisk kaffe beskrives gjerne som en liten kopp med veldig sterk kaffe, med skum på toppen og et lag med kaffegrut på bunnen. Det finnes ulike varianter i ulike arabiske land, og denne kaffen lages også i Tyrkia og Hellas.

Denne oppskriften er basert på en tyrkisk variant, som man også bruker i Syria og Libanon. Tyrkisk kaffe kan smakssettes med krydder som gir en god smaksopplevelse. Bruk det du selv liker, f.eks. anis, nellik, kanel, muskat eller kardemomme. I denne oppskriften bruker vi kardemomme. Mange bruker sukker i arabisk kaffe, men det kan også sløyfes.

Porsjoner
1 porsjon gir en liten kaffekopp

Ingredienser

 • 2 ts
  finmalt arabisk kaffe
 • 2 ts
  sukker
 • 0.25 ts
  malt kardemomme
 • 3 dl
  vann

1

Ha kaffe, sukker og vann i en kjele og rør om til det begynner å koke.

2

Når det koker og kaffen stiger opp mot kanten av kjelen, tar du kjelen bort fra varmen.

3

Gjør det samme en gang til; sett kjelen tilbake på varmen og la det koke opp.

4

Skummet på toppen legger du i koppene; 3 små kopper.

5

Hell kaffen over i koppen. La stå en stund til kaffepulveret synker og kaffen kjøler seg litt. Nyt koppen med sterk og smakfull kaffe, med skum (crema) på toppen.

Bruk kardemomme eller et annen krydder du liker - det gir deilig smak på kaffen!

Tips:

 • Arabisk kaffe kan kjøpes i tyrkiske matvarebutikker. Det er såkalt snusmalt kaffe som er malingsgraden finere enn espressomalt. Du kan også bruke espressokaffe eller pulverkaffe.
 • Tyrkisk kaffe kokes vanligvis opp i en kobberkjele med en liten åpning, som kalles ibrik. Oppkokingen skjer tradisjonelt i en sandkoker, som er et varmeelement med sand oppi. Sandkokeren har trolig opphav fra at man opprinnelig kokte opp kaffen i den varme ørkensanden. Men gass/primus og kaffekjele fungerer også bra.

Oppskriften er fra: Redwan Baqi, Libanon/Norge

Del denne artikkelen