Drikke 

Arabisk kaffe

Tekst: Mari Kolbjørnsrud/Norsk Friluftsliv – Foto: Mari Kolbjørnsrud/Norsk Friluftsliv

Arabisk kaffe beskrives gjerne som en liten kopp med veldig sterk kaffe, med skum på toppen og et lag med kaffegrut på bunnen. Det finnes ulike varianter i ulike arabiske land, og denne kaffen lages også i Tyrkia og Hellas.

Denne oppskriften er basert på en tyrkisk variant, som man også bruker i Syria og Libanon. Tyrkisk kaffe kan smakssettes med krydder som gir en god smaksopplevelse. Bruk det du selv liker, f.eks. anis, nellik, kanel, muskat eller kardemomme. I denne oppskriften bruker vi kardemomme. Mange bruker sukker i arabisk kaffe, men det kan også sløyfes.

Porsjoner
1 porsjon gir en liten kaffekopp

Ingredienser

 • 2 ts
  finmalt arabisk kaffe
 • 2 ts
  sukker
 • 0.25 ts
  malt kardemomme
 • 3 dl
  vann

Slik gjør du: 


1

Ha kaffe, sukker og vann i en kjele og rør om til det begynner å koke.

2

Når det koker og kaffen stiger opp mot kanten av kjelen, tar du kjelen bort fra varmen.

3

Gjør det samme en gang til; sett kjelen tilbake på varmen og la det koke opp.

4

Skummet på toppen legger du i koppene; 3 små kopper.

5

Hell kaffen over i koppen. La stå en stund til kaffepulveret synker og kaffen kjøler seg litt. Nyt koppen med sterk og smakfull kaffe, med skum (crema) på toppen.

KRYDRET KAFFE: Bruk kardemomme eller et annen krydder du liker - det gir deilig smak på kaffen!

Tips:

 • Arabisk kaffe kan kjøpes i tyrkiske matvarebutikker. Det er såkalt snusmalt kaffe som er malingsgraden finere enn espressomalt. Du kan også bruke espressokaffe eller pulverkaffe.
 • Tyrkisk kaffe kokes vanligvis opp i en kobberkjele med en liten åpning, som kalles ibrik. Oppkokingen skjer tradisjonelt i en sandkoker, som er et varmeelement med sand oppi. Sandkokeren har trolig opphav fra at man opprinnelig kokte opp kaffen i den varme ørkensanden. Men gass/primus og kaffekjele fungerer også bra.

Oppskriften er fra: Redwan Baqi, Libanon/Norge

Del denne artikkelen