Lussekatter på bål

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Kasper Fosser

Lussekatter; disse gule bollene som mange spiser på Luciadagen 13. desember. De er faktisk mulig å lage på bålet!

Ta utgangspunkt i en oppskrift på tradisjonelle pinnebrød, og tilsett gurkemeie for å få gulfargen på lussekattene. Når du skal steke lussekattene på bålet er det enklest å surre en lang pølse rundt en spikket pinne. Men du kan også lage en s-formet pølse som du trer på pinnen, hvis du ønsker en «vanlig» lussekatt.

Porsjoner
1 porsjon gir ca 12 lussekatter

Ingredienser

  • 6 dl
    hvetemel
  • 1 dl
    sukker (eller honning)
  • 1 ts
    salt
  • 1 ts
    bakepulver
  • 2 ss
    gurkemeie
  • 1 dl
    olje, smeltet smør eller flytende melange
  • 2 dl
    vann

Lag først deigen hjemme:



1

Bland sammen alt det tørre og tilsett så det flytende. Tilpass mengden mel dersom deigen er litt bløt eller klissete.

Så kommer det morsomme – lage lussekatter på bål!


1

Start med en klump deig og rull den til tynn pølse.

2

Surr deigpølsa rundt og rundt en spikket pinne, på samme måte som du lager vanlig pinnebrød.

3

Nå kan du steke lussekatten din over varmen på bålet. Unngå direkte flammer, så slipper du å svi den. Det er viktig at du dreier pinnen rundt slik at den blir jevnt stekt og ikke svidd.

4

Når hele lussekatten har fått en fin gyldenbrun farge med glimt av gult, er den ferdig.

5

Stikk inn noen rosiner før du spiser lussekatten din.

Tips: 

  • Hvis du stikker inn rosiner før steking, blir de fort brent. Derfor kan det være lurt å vente med å stikke inn rosinene til etter steking.

Del denne artikkelen