Lussekatter; disse gule bollene som mange spiser på Luciadagen 13. desember. De er faktisk mulig å lage på bålet!
Ta utgangspunkt i en oppskrift på tradisjonelle pinnebrød, og tilsett gurkemeie for å få gulfargen på lussekattene. Når du skal steke lussekattene på bålet er det enklest å surre en lang pølse rundt en spikket pinne. Men du kan også lage en s-formet pølse som du trer på pinnen, hvis du ønsker en «vanlig» lussekatt.
Ingredienser
-
6 dlhvetemel
-
1 dlsukker (eller honning)
-
1 tssalt
-
1 tsbakepulver
-
2 ssgurkemeie
-
1 dlolje, smeltet smør eller flytende melange
-
2 dlvann
Lag først deigen hjemme:
Bland sammen alt det tørre og tilsett så det flytende. Tilpass mengden mel dersom deigen er litt bløt eller klissete.
Så kommer det morsomme – lage lussekatter på bål!
Start med en klump deig og rull den til tynn pølse.
Surr deigpølsa rundt og rundt en spikket pinne, på samme måte som du lager vanlig pinnebrød.
Nå kan du steke lussekatten din over varmen på bålet. Unngå direkte flammer, så slipper du å svi den. Det er viktig at du dreier pinnen rundt slik at den blir jevnt stekt og ikke svidd.
Når hele lussekatten har fått en fin gyldenbrun farge med glimt av gult, er den ferdig.
Stikk inn noen rosiner før du spiser lussekatten din.
Tips:
- Hvis du stikker inn rosiner før steking, blir de fort brent. Derfor kan det være lurt å vente med å stikke inn rosinene til etter steking.