Lussekatter på bål

Publisert – Sist oppdatert 14.11.2023
Tekst: John Hobberstad – Foto: Mads Suhr Pettersen

Lussekatter. Du har sikkert smakt det før, og helt sikkert laget det hjemme. Men har du noen gang laget lussekatter på bål? Det er faktisk mulig!

Bål og stekeovn er to veldig forskjellige ting, derfor må oppskriften tilpasses litt. For at både store og små skal lykkes, tok jeg utgangspunkt i den velkjente «pinnebrød»-oppskriften. Deretter kombinerte jeg den sammen med oppskriften på lussekatter. Da får du en deig som enkelt kan stekes på bål, samtidig som du beholder smaken og gulfargen i den tradisjonelle lussekatten.

Porsjoner
1 porsjon gir 8 lussekatter

Ingredienser

 • 8 dl
  hvetemel
 • 1 dl
  sukker
 • 1 ts
  kardemumme
 • 1 ts
  bakepulver
 • 0.5 g
  safran (kan benytte ts gurkemeie som alternativ)
 • 5 ss
  flytende melange
 • 2 dl
  helmelk

Lag først deigen hjemme:1

Bland sammen alt det tørre og tilsett så det flytende. Tilpass mengden mel dersom deigen er litt bløt. Anbefaler å ta med litt hvetemel ut på tur dersom du oppdager at du trenger mer på camp.

Så kommer det morsomme – lage lussekatter på bål!


1

Start med en klump deig og rull den til tynn pølse.

2

Form en «S» av pølsen og stikk den på en spikket pinne. Legg i den karakteristiske rosinen i hver ende av S-n.

3

Nå kan du steke lussekatten din over varmen på bålet. Unngå direkte flammer, så slipper du å svi den. Det er viktig at du snur den når du ser at lussekatten din får en gyldenbrun farge.

4

Når hele lussekatten har fått en fin gyldenbrun farge med glimt av gult, kan du begynne å spise! (Det går helt fint om den er litt svidd også.)

5

Dersom du syns det er vanskelig å forme eller steke S-n så kan du gjøre som ved vanlige pinnebrød – snurr en lang, tynn pølse rundt og rundt en spikket pinne. Trykk gjerne inn noen rosiner her og der i den runde lussekatten din før du steker den over bålet.

GJØR DET HJEMME: Gjør det enkelt for deg selv ved å lage deigen hjemme!

Oppskriften er hentet fra @Eventyrgutten

 

Del denne artikkelen