Kaiserschmarrn – østerrikske pannekaker

Tekst: Pernille Balslev – Foto: Pernille Balslev

Kaiserschmarrn ligner tradisjonelle, norske pannekaker, og er en veldig enkel dessert å lage. Det gjør den helt perfekt som dessert på tur!

Denne typen pannekaker er den aller mest populære desserten i Østerrike og deler av Bayern og Tsjekkia. I Østerrike skal Kaiserschmarrn helst serveres med Zwetschkenröster, som er en lett krydret plommedessert, ved siden av. Alternativet er eplemos eller rørte bær, på høsten funker det også selvsagt med selvplukkede bær.

Visste du at navnet Kaiserschmarrn betyr keiserlig rot, eller folkelig lykke? Vi kaller derfor ofte denne desserten for en «Keiserlig østerrisk dessert»

Selve pannekakerøra:

Porsjoner

Ingredienser

  • 4 stk
    egg
  • 250 ml
    melk
  • 1 ts
    vaniljesukker
  • 0.25 ts
    salt
  • 125 g
    hvetemel
  • 2 ss
    vanlig sukker
  • 60 g
    (4 ss) smør

Til steking ute:

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 neve
    rosiner
  • 1
    margarin (til steking)
  • 3 ss
    vanlig sukker (til karamellisering)

Tilbehør:

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 dryss
    melis
  • 1
    plommesyltetøy, eplemost, rørte bær eller syltetøy
  • 1 dryss
    sukker, for å røre nyplukkede bær (kan sløyfes)

Forberedelser hjemme:


1

Skill eggeplomme og eggehvite.

2

Smelt smøret.

3

Rør sammen det meste av melken med eggeplommene, vaniljesukker og salt.

4

Sikt sakte inn melet mens du visper røren. Pass på å unngå klumper.

5

Rør deretter inn den resterende melken og følg på med det smeltede smøret.

6

I en annen bolle piskes eggehviten og sukkeret til du får en ganske stiv men likevel smidig eggedosis. Rør (ikke pisk) denne forsiktig innunder røren. På den måten beholder du luftigheten i røren.
Røren kan brukes straks, men den kan også oppbevares i kjøleskapet.

På tur – slik gjør du:


1

Den medbrakte røra vil mest sannsynlig ha skilt seg litt etter en stund, men blandes enkelt med litt lett røring eller ved å riste godt på beholderen.
Varm en panne med margarin på høy varme (bruk godt med margarin).

2

Hell i røren. Røren skal danne et ca. 1 cm tykt lag i pannen. Strø over et antall rosiner. Stek på middels varme i om lag 1 minutt.

3

Bruk en stekespade til å dele pannekaken i 4-5 biter som straks vendes.

4

Stek pannekakebitene ferdige, og la de bli gyllenbrune på begge sider. Stykkene skal snus flere ganger underveis.

5

Del bitene i enda mindre biter. Ca 3-5 cm.

6

For karamellisering økes temperaturen og det strøs 1 ss sukker i pannen med pannekakebitene. Hold bitene i bevegelse og stek til sukkeret har blitt karamellisert. Kaiserschmarrn serveres varmt. Strø over noe melis ved servering. Ved siden av serveres syltetøy, eplemos eller rørte / ferske bær.

Kaiserschmarrn en keiserlig østerrisk dessert som passer perfekt på tur!

Tips: 

  • Forbered røren hjemme og hell den over på en flaske eller termos, da blir dette en kjempeenkel dessert å lage på tur.
  • Flere oppskrifter som ligner pannekaker finner du her 

Del denne artikkelen