Internasjonal lunsj med bugnende bord i Birkenes

Publisert
Tekst: Olena Dmytriieva/Birkenesavisa – Foto: Olena Dmytriieva/Birkenesavisa

I Birkenes kommune ble Turmat fra hele verden-dagen markert med en felles lunsj med mat fra «hele verden».

Saken sto først på trykk i Birkenesavisa 11. september 2025.

Grå skyer ble raskt overskygget av fargerike retter fra hele verden. I bakgården ved kantina på kommunehuset ble «Turmat fra hele verden»-dagen arrangert som en del av Friluftslivets uke. For 50 kroner kunne ansatte og gjester smake på retter fra Afghanistan, Afrika, Kurdistan, Syria, Thailand og Ukraina, mens bålet midt på plassen skapte varme og stemning.

INTERNASJONAL LUNSJ: Til lunsjtider ble bakgården ved kantina til kommunehuset fylt av dufter og smaker.

På langbordet stod alt fra afghansk ris med kjøtt, afrikansk maismelgrøt og kassavablader til kurdisk dolma, syriske kibbeh og søte qatif, thailandsk pad mee og ukrainske klassikere som vinagrette, dumplings, zrazy, kjøttpannekaker og honningkake.

Initiativet ble støttet av Birkenes læringssenter, flyktningetjenesten og kulturkontoret, mens maten var laget av flyktninger og elever fra læringssenteret, sammen med noen som allerede har fullført integreringsprogrammet.

FELLESSKAP: Ved et av bordene satt leder på Frivilligsentralen, Anne-Karin Haugstulen Tveide (til venstre), personalsjef Marianne Grønvold Flakk og ordfører Arild Windsland (til høyre).

Historiene bak maten

Den ukrainske vinagretten skilte seg ut med sine sterke farger. Svitlana Gapon, som hadde laget den, fortalte at salaten har en lang historie; helt fra Skandinavia, via England på 1800-tallet, til å bli et fast innslag på ukrainske festbord.

– Det viktigste er å blande ingrediensene når de har samme temperatur, og ikke overdrive med det syrlige, forklarte hun med et smil.

TRADISJONSBÆRER: Svitlana stilte ikke bare med mat, men også i tradisjonelt ukrainsk antrekk; brodert vyshyvanka og det karakteristiske smykket korali.

Fra Syria kom alt fra kibbeh og jake kofte til ostepiroger, sjokoladekake og små, søte qatif fylt med krem og pistasjnøtter. Kurdisk dolma ble servert av Shadia. Dolma er vinblader og grønnsaker fylt med ris og kjøtt i tomatsaus. Shadia likte å se at gjestene prøve noe nytt:

– Det var så hyggelig å være sammen, spise og snakke på tvers av kulturer.

Fra Afrika kom Chantal Ingabire med maismelgrøt, kassavablader i tomatsaus og bønner med løk og paprika.

– Dette er hverdagsmat hos oss, men også den vi deler når vi har gjester, forklarte hun.

– Det viktigste er å sitte rundt samme bord. Hos oss er måltidet alltid et felleskap.

En av de store overraskelsene ble thailandsk pad mee; nudler med østerssaus, egg og vårløk. Den søte, salte og krydrede smaken ble en ny opplevelse for mange, men falt i smak hos alle.

VED BÅLET: Hasan Alhosin, Bave Ararat og Hafiz Darkhali liker å markere Turmat fra hele verden-dagen på denne måten.

Smaker som forener

Noen smakte kassavablader for aller første gang, andre oppdaget syriske qatif, mens flere lot seg overraske av kjente råvarer brukt på nye måter; poteter i zrazy, bulgur i kibbeh eller honning i kake. Enkle ingredienser fikk nytt liv når de møttes ved samme bord.

Latter, oppskrifter og minner ble delt på kryss og tvers. Stemningen var hjemlig og raus, og forskjeller mellom språk og bakgrunn bleknet.

Langbordet i bakgården ble et symbol denne dagen. Her satt folk fra ulike land side om side, spiste, snakket og delte opplevelser. Midt ute i bakgården brant bålet og ga både varme og en ekstra ramme av fellesskap. Rundt flammene ble det utvekslet historier og smil.

Vi snakker ulike språk, lager mat med forskjellige råvarer og krydder, men rundt samme bord finnes et universelt språk: måltidet, der vi deler både maten og omsorgen for hverandre. Nettopp derfor bringer et felles måltid oss sammen. «Turmat fra hele verden» i Birkenes ble et godt eksempel på hvordan en enkel idé kan skape fellesskap og gi følelsen av å høre til.

MÅLTIDET SOM SPRÅK: Vi snakker ulike språk, lager mat med forskjellige råvarer og krydder, men rundt samme bord finnes et universelt språk: måltidet, der vi deler både maten og omsorgen for hverandre.

Del denne artikkelen