Fra syrisk kebab til bålvafler

Publisert
Tekst: Lokalavisa Ytringen – Foto: 4H Lauga

Lauga 4H arrangerte Mat-på-bål-tur på Kolvereid, i samarbeid med Kolvereid Røde Kors og Nærøy Jeger- og Fiskerforbund. Arrangementet var gratis og åpent for alle.

Artikkelen sto først på trykk i  lokalavisa Ytringen.

– Vi ønsket å invitere til dette for å skape en lavterskel til trivsel, turliv og mat i friluft, sier Eirin Kristiansen Ramstad, som er klubbrådgiver for de unge medlemmene i Lauga 4H. De ønsker å motivere andre til å dra ut på tur, og ville gjennom denne turen inspirere til nye matopplevelser og annen turmat enn «bare» pølse på bål.

Mye forskjellig mat ble laget på bålet, blant annet pinnebrød.

Lauga 4H hadde søkt om og fått midler fra SMN samfunnsutbytte, Norsk Friluftsliv og 4H, og fikk sponset laks fra Sinkaberg AS. Målet var å dele gode mat- og turopplevelser med andre.

– Vi vil også bygge bro mellom internasjonal matkultur og norsk turkultur, og vise frem mangfoldet av mat man kan tilberede og spise ute, sier Eirin Ramstad, som i tillegg er glad for å ha fått til et samarbeid mellom flere lag og foreninger.

– Det er ekstra moro når det er 4H-ere som sitter i styret som selv ringte og spurte om de kunne bidra på Mat-på-bål-arrangementet vårt. Liam Hatland (12 år) er leder i Lauga 4H, og mente det var lurt å ha med Kolvereid Røde Kors på turen, i tilfelle noen brente seg på bålet eller skadet seg på spikkekniver. Lauga 4H fikk også med seg Nærøy Jeger- og Fiskerforbund, som stilte med fiskestenger. Mange av ungene som møtte opp denne torsdags ettermiddagen fikk prøve fiskelykken, men det ble nok mer tang og tare på kroken enn fisk for å steke på bålet.

Liyana Adhanom Gegrehiwot, Mathilde Ramstad og Nahier Yemane koste seg med mye god mat laget på bål denne ettermiddagen.

På menyen for denne Mat-på-bål-turen sto syrisk kebab, asiatisk kyllingwok med grønnsaker og nudler, «skattekiste» med laks, grønnsaker og ulike krydder, eventyrgryte, bålvaffel og pinnebrød. Grillpinnene måte de som kom spikke selv, såklart.

Maten hadde 4H-erne med foreldre forberedt og gjort klart dagen før, men de måtte steke og ordne den selv på bålet.

– Det er sosialt og trivelig å møtes over bålpanna, og dersom man forbereder ingredienser hjemme er det mye godt man kan lage på bål eller primus ute i naturen, sier Eirin Ramstad.

Liyana Gebrehiwot syntes laksepakken var nydelig, og hadde aldri smakt det ute før. Mathilde Ramstad sier at hun synes det er gøy å lage mat ute, og det er ekstra moro når vennene blir med på tur.

Hanna Ramstad, Mathilde Øren og Synne Lande er alle med i Lauga 4H, og inviterte med seg venninnen Olea Livik på Mat-på-bål-turen.

Del denne artikkelen