Quinoasuppe

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Kasper Fosser

Quinoa – glutenfri og rik på proteiner og omega 3. Prøv denne enkle og mettende quinoasuppa fra Ecuador!

I Andesfjellene i Sør-Amerika har man dyrket og spist quinoa i tusenvis av år, siden inkaene begynte å dyrke den. De siste tiårene har den blitt populær også i Europa, mye på grunn av de helsemessige fordelene. Ecuador er verdens tredje største quinoaprodusent, og råvaren brukes mye i det ecuadorianske kjøkkenet.

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 kopp
    quinoa
  • 0.5 stk
    purre
  • 3 fedd
    hvitløk
  • 5 stk
    poteter
  • 0.25 stk
    hodekål (kan sløyfes)
  • 2 kopper
    vann
  • 2 kopper
    melk
  • 2 ts
    salt
  • 0.5 ts
    svart pepper
  • 3 ss
    olivenolje
  • 1 stk
    grønnsaksbuljong
  • 1.5 ss
    peanøttsmør (kan sløyfes)

KUTTING: Grønnsakene kuttes i passe store biter. Dette kan du også gjøre på kjøkkenet før tur, og ha i poser eller bokser.

Slik gjør du: 


1

Kutt purre, hvitløk, poteter og kål i passe store biter.

2

Surr purre, hvitløk og kål i olivenolje i 5 minutter.

3

Tilsett quinoa, poteter, vann, melk, grønnsaksbuljong og salt, og kok opp.

4

La suppa koke til potetene er myke. Tilsett mer vann og/eller melk ved behov.

5

Tilsett peanøttsmør hvis du ønsker det, og smak til med pepper og evt. mer salt.

6

Serveres med avocado og chilisaus ved siden av, og dryss gjerne peanøtter over.

Tips: 

  • Quinoa inneholder naturlige bitterstoffer som vi bør skylle bort før vi spiser den. Gjør gjerne dette hjemme før du går ut på tur.
  • I Ecuador bruker man ofte en chilisaus som heter «aji». I motsetning til i Mexico, der sausen has i selve matretten, serverer man i Ecuador sausen ved siden av hvis  man ønsker det.

 

Oppskriften er fra: Carolina Penaherrera

BÅLSUPPE: Carolina Penaherrera lager ofte quinoasuppe til familien sin, også noen ganger ute på bålet.

Del denne artikkelen