Empanadas

Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Kasper Fosser

Empanada er et brød eller en deig med et fyll. Denne oppskriften er vegetar, men du kan fylle empanadas med nesten hva som helst.

Navnet kommer fra det spanske og portugisiske verbet empanar, som betyr å panere. I Spania er empanadas ofte store og runde, mens den i Portugal og Sør-Amerika ofte er liten og halvrund.

Oppskrift på deig:

Porsjoner
1 porsjon gir 2 empanadas

Ingredienser

  • 6 dl
    hvetemel
  • 1 ts
    bakepulver
  • 1 ts
    salt
  • 100 g
    smør
  • 1 dl
    kaldt vann

Oppskrift på fyll: 

Porsjoner
1 porsjon gir 2 empanadas

Ingredienser

  • 400 gram
    frossen spinat (tines på forhånd)
  • 200 gram
    fetaost (eller annen ost du liker)
  • 1 stk
    løk
  • 2 stk
    hvitløksfedd
  • 1 dl
    fløte
  • 1 klype
    salt og pepper
  • 0.5 dl
    olje til steking

INNBAKT FYLL: Sør-Amerikansk empanada er halvrund. Fyllet er bakt inn i deigen og stekes på bålet eller i stekepanna.

Slik gjør du: 


1

Lag først deigen: Bland alt det tørre og tilsett smør og vann. Elt deigen godt. Den skal være fast slik at den enkelt kan klappes ut til 8 emner. Hvis deigen er tørr, tilsett litt vann (en spiseskje om gangen).

2

Finhakk løk og hvitløk og stek mykt i stekepanna.

3

Ha spinaten i sammen med løken og fres på middels varme til det meste av væsken er borte.

4

Ha fløte og fetaost i spinatblandingen og småkok i noen minutter.

5

Nå skal fyllet fordeles på deigemnene: ha et par spiseskjeer fyll på halvdelen av hvert deigemne og brett sammen. Trykk kantene sammen med en gaffel, slik at empanadaene blir lukket.

6

Stekes i stekepanne eller på grillrist til de får en gyllenbrun farge. Bruk lav varme, sånn at deigen blir gjennomstekt uten å bli brent.

VETETAR: Denne oppskriften med fetaost og spinat er en fin vegetarvariant som mange liker. Men bruk det du måtte ønske som fyll, gjerne også rester du har liggende i kjøleskapet.

Oppskriften er fra: Carolina Penaherrera

Del denne artikkelen