Brenneslen er ikke god å brenne seg på, men visste du at den er skikkelig digg i suppe? Ta en titt i nærmeste grøft og se om du finner noen unge skudd og blader.
Norsk Friluftslivs ambassadør Adriana Finstad driver aktivt med sanking av sopp og nyttevekster og deler gjerne smakfulle oppskrifter basert på vekster hun finner. Hun kan anbefale en smaksrik brenneslesuppe som forrett, gjerne med «dumplings med vill-løk» som hovedrett etterfulgt av en «rognebladskudd-panna cotta med løvetanngelé» til dessert.
Ingredienser
-
1 literbrennesleskudd
-
5 dlgrønnsaksbuljong
-
1 dlkokosmelk
-
1 stksjalottløk (hakket)
-
2 feddhvitløk (hakket)
-
1 stkliten potet i terninger
-
1 klunkneutral olje
-
1 drysssalt og pepper
Slik gjør du:
Fres løk og hvitløk i en kasserolle til det faller sammen før du tilsetter kyllingkraft, salt og potet. Kok i ca. 10 minutter.
Ha brennesle i kjelen og kok videre i 3-5 minutter.
(Obs! Ikke kok suppen for lenge, da mister brenneslen den friske fargen)
Nå tilsettes kokosmelken. Bruk en stavmikser eller blender til å kjøre suppen jevn.
Smak til med salt og pepper, og nyt!
Husk!
– La fredede og truede plantearter stå i fred.
– Sank på en forsvarlig måte, det skal alltid være rikelig mengder igjen til neste sanker og neste sesong.
– Gjør deg kjent med vernereglene hvis du ferdes i et naturreservat, hovedregelen for de fleste er at alt er fredet både levende og dødt materiale.
– Vær sikker på hva du plukker og ikke smak på noe du ikke vet hva er.
Ellers er sanking av nyttevekster i utmark en del av allemannsretten.
Ble du nysgjerrig og vil lære mer?
Bli med på fellesturer/kurs med Norges sopp og nyttevekstforbund. Finn ditt nærmeste kurs i kalenderen på deres nettside.