Brenneslesuppe

Tekst: Adriana Finstad – Foto: Adriana Finstad
Norge 

Brenneslen er ikke god å brenne seg på, men visste du at den er skikkelig digg i suppe? Ta en titt i nærmeste grøft og se om du finner noen unge skudd og blader.

Norsk Friluftslivs ambassadør Adriana Finstad driver aktivt med sanking av sopp og nyttevekster og deler gjerne smakfulle oppskrifter basert på vekster hun finner. Hun kan anbefale en smaksrik brenneslesuppe som forrett, gjerne med «dumplings med vill-løk» som hovedrett etterfulgt av en «rognebladskudd-panna cotta med løvetanngelé» til dessert.

Ville vekster

BRENNESLESKUDD: Vi bruker unge skudd og blader av brennesle til å lage suppe.

Porsjoner

Ingredienser

  • 1 liter
    brennesleskudd
  • 5 dl
    grønnsaksbuljong
  • 1 dl
    kokosmelk
  • 1 stk
    sjalottløk (hakket)
  • 2 fedd
    hvitløk (hakket)
  • 1 stk
    liten potet i terninger
  • 1 klunk
    neutral olje
  • 1 dryss
    salt og pepper

Slik gjør du: 


1

Fres løk og hvitløk i en kasserolle til det faller sammen før du tilsetter kyllingkraft, salt og potet. Kok i ca. 10 minutter.

2

Ha brennesle i kjelen og kok videre i 3-5 minutter.

(Obs! Ikke kok suppen for lenge, da mister brenneslen den friske fargen)

3

Nå tilsettes kokosmelken. Bruk en stavmikser eller blender til å kjøre suppen jevn.

4

Smak til med salt og pepper, og nyt!

VÅRENS FARGER: Pynt gjerne med spiselige blomster.

Husk!

– La fredede og truede plantearter stå i fred.

– Sank på en forsvarlig måte, det skal alltid være rikelig mengder igjen til neste sanker og neste sesong.

– Gjør deg kjent med vernereglene hvis du ferdes i et naturreservat, hovedregelen for de fleste er at alt er fredet både levende og dødt materiale.

– Vær sikker på hva du plukker og ikke smak på noe du ikke vet hva er.

Ellers er sanking av nyttevekster i utmark en del av allemannsretten.

Ble du nysgjerrig og vil lære mer?

Bli med på fellesturer/kurs med Norges sopp og nyttevekstforbund. Finn ditt nærmeste kurs i kalenderen på deres nettside.

Del denne artikkelen