En vanlig bruk av ville nyttevekster har tradisjonelt vært å koke dem i vann eller kraft til suppe.
De vanligste urtene å bruke til denne polske vårkraftsuppa er ulike nesler, melder, syrer, bjørnekjeks og skvallerkål. Her er en versjon basert på tilgjengelige vekster hos kokken.
Ingredienser
-
2 tstørkede eller friske einebær
-
1 tskarvefrø
-
1 klattsmør (til steking)
-
5 dlvann
-
6 dlkraft
-
1 literskvallerkål
-
1 literstornesle
-
1 neveløvetannblad
-
1 nevevill løk
-
1 dlfløte
-
1 klypeløkurt (til servering)
Slik gjør du:
Smelt en god klatt med smør i en tykkbunnet kjele.
Knus karvefrø og einebær i en morter og tilsett det i smøret, la det frese i et par minutter.
Tilsett fint hakket skvallerkål, stornesle, løvetannblader og vill løk. Du må gjerne bruke den ville løken hel, om det er på våren og de er små.
La alt steke under omrøring til urtene har falt sammen.
Tilsett buljong, vann og kraft. La det koke videre i noen minutter.
Tilsett fløte og kok opp.
Server med egg og hakket løkurt.
Oppskriften er fra: Norges sopp- og nyttevekstforbund.