En kraftig linsegryte er skikkelig husmannskost og hverdagsmat i Spania. Linser er også en ekstra velsmakende energikilde som passer perfekt på tur!
Det finnes ingen «riktig» oppskrift på spanske linsegryter. De er ofte en blanding av de grønnsakene man har liggende for øyeblikket, pluss ting en spanjol alltid har i matskapet, som paprikapulver, spisskummen og timian. Linsene kan være vegetariske, men det er heller sjeldent. Det er gjerne chorizopølsene som havner oppi linsegryten og gir en perfekt miks. En større eller mindre baconbit er også med på å gi smak.
Ingredienser
-
300 gbacon (terninger)
-
600 gchorizo
-
4løk
-
1hel hvitløk
-
750 ggulrøtter
-
2paprika (helst 1 grønn)
-
3tomater
-
800 gpoteter
-
800 ghermetiske linser (avsilt vekt)
-
100 mlolivenolje
-
2 sstomatpuré
-
500 mlvann
-
1grønnsaksbuljongterning
-
1 ts(grovmalt) pepper
-
1 ssvanlig paprikapulver
-
2 tschiliflak
-
3laurbærblad
-
2 tstørket timian
-
2 ssspisskummen
-
2 tsrødvinseddik (smak til)
-
1 buntbladpersille
-
2 tssennep (kan sløyfes)
-
1 bunttimian
-
1passe mengde salt
Forberedelser hjemme:
Rens og kutt grønnsakene i nokså grove biter.
Baconet hakkes i små terninger og chorizopølsen i grove biter.
På tur – slik gjør du:
Stek først bacon, løk, hvitløk og chorizo, og dryss over (grov) pepper.
Når løken har begynt å bli blank; ha i gulrot og potet, og etter et par minutter også tomatpuré.
Ha så i vann, buljong og resten av ingrediensene.
Sett på lokk og kok opp. La småkoke under lokk i 15 minutter.
Smak til slutt til med salt, pepper og eventuelt eddik og sennep.