Lunsj 

Yam wun sen – lun thaisalat

Foto: Hilde Grøtte

Yam wun sen er en lun thailandsk salat med glassnudler.

Denne nydelige nudelsalaten er en populær piknikrett i Thailand. Det skyldes blant annet at den er enkel å tilberede på tur: En termos varmtvann rekker til hele kokeprosessen. Dermed får du varm mat samtidig som du respekterer bålforbudet. Både reker, kylling og svin kan brukes i retten. I denne oppskriften har vi brukt reker.

Porsjoner

Ingredienser

  • 2 bunter
    glassnudler av mungbønnemel (á 80g)
  • 1 stk
    løk
  • 1 stk
    ferske, små røde chilli (1–4 stk, juster antallet etter smak)
  • 6 stilker
    kinesisk selleri
  • 1 potte
    fersk koriander
  • 1
    valgfritt utvalg grønnsaker (f.eks sopp, vårløk, thaimynte)
  • 1 stk
    tomat
  • 5 stk
    salatblader
  • 1
    stor neve peanøtter (helst rå)
  • 3 ss
    fish sauce
  • 3 stk
    lime (saften)
  • 1 ts
    sukker
  • 1 dryss
    salt
  • 1 kg
    kokte reker (eller reker i lake)

Forberedelser hjemme:

  • Kok opp vann og ha på en stor termos.
  • Hvis du bruker rå peanøtter, rist disse i en varm panne i 6–7 minutter.

På tur – slik gjør du:


1

Begynn med å tine og pille reker. Hvis du bruker tørkede reker, legg dem i bløt i i varmt vann fra termosen i ca 30 min. Bruk en liten bolle med lokk.

2

Kutt grønnsaker. Løken kuttes i ekstra tynne skiver. Stangselleri kuttes tynt, mens kinesisk selleri kuttes i biter på ca 5 cm. Chilien finhakkes (NB: Smak til ut fra hvor sterk den er!) Av korianderen og eventuell thaimynte piller eller klipper vi av de enkelte bladene og kaster stilkene. Andre eventuelle grønnsaker kan være hakket litt grovere.
Bland grønnsakene og peanøttene.

3

Så skal vi «koke» nudlene: Hell det kokhete vannet fra termosen over nudlene og la disse trekke i 6–7 minutter.

4

Press saften ut av limen og hell i en bolle. Bland 3 deler limesaft med 1 del fish sauce. Rør inn salt og sukker.

5

Når nudlene har trukket ferdig, sil bort vannet og klipp dem i kortere biter. Bland nudlene godt med dressingen og la trekke et par minutter.

6

Bland så grønnsaker og reker sammen med nudler og dressing. Smak til med salt og sukker. Server lunkent eller kaldt.

DELIKAT: Yam betyr «blandet», og wun sen betyr «glassnudler» på thai.

Tips:

  • Det er enklest å finne autentiske ingredienser i en butikk som selger asiatiske varer. Forteller du betjeningen at du skal lage yam wun sen, er det ikke usannsynlig at de kjenner retten og kan veilede deg.
  • Det er viktig at glassnudlene er laget av mungbønner, ikke rismel.
  • Minichilli kan erstattes med vanlig chilli, men disse er litt mildere.
  • Kinesisk selleri kan erstattes med stangselleri.

 

Del denne artikkelen