Dette er en enkel oppskrift med opphav hos den sveitsiske legen Maximilian Bircher-Benner (1867-1939). Han ville lage ekstra sunn mat for kurpasientene sine, og med det skapte han en trend!
Prinsippet for Birchers oppskrift var bruk av mest mulig rå, fersk og ubehandlet mat. Birchers originalmüsli er derfor ypperlig turmat. Havregryn er lett å bære med seg på tur, og man kan fylle på med det man selv ønsker av frukt, bær, nøtter, rosiner eller annet. I denne oppskriften bruker vi eple.
Ingredienser
-
1 stkeple
-
1del ønsket mengde havregryn
-
1passelig mengde vann (så mye at det dekker grynene)
-
3 sskondensmelk (sukret) eller melkepulver
-
1ønsket mengde nyplukkede bær
Slik gjør du:
Bløt opp havregrynene i vann: Rør sammen litt mer vann enn gryn og la trekke i cirka 10 minutter. Hvis du bruker melkepulver, ha i dette sammen med vannet. Hvis du bruker sukret kondensmelk, røres noen skjeer av denne inn når grynene har trukket litt vann.
Blandingen skal ende opp bløt, men ikke suppeaktig.
Rasp eplet, ta gjerne med både epleskrott og frø. Har du ikke rasp, kutt eplet i så små biter som mulig.
Rør eplemosen eller -bitene innunder de oppbløtte havregrynene. Ferdig!
Fyll på müslien med hele, nyplukkede bær, og ellers det du måtte ha tilgjengelig av annet tilbehør.