Ukrainsk matkultur møtte norske ganer

Publisert
Tekst: Kjetil Svanemyr/Folldalsportalen – Foto: Kjetil Svanemyr/Folldalsportalen

Hvordan smaker ukrainsk turmat tilberedt over bål og på grillen? Det fikk vi litt av svaret på 6. september, på Turmat fra hele verden-dagen.

Da hadde nemlig de tre 4H-klubbene i Folldal invitert de ukrainske beboerne i bygda til å presentere matkulturen fra sitt eget hjemland. Det ble en smakfull og interessant opplevelse, som muligens vil få en viss innflytelse på de lokale turmattradisjonene.

(Denne teksten sto på trykk i Folldalsportalen 7. september-2023)

PLOV: Ekteparet Olesia og Anolrii serverte plov, en tradisjonell gryterett med ris og kjøttbiter, som egentlig stammer fra Usbekistan, men som også er velkjent og populær i Ukraina.

Møtet mellom ukrainske mattradisjoner og lokale, innfødte ganer fant sted ved lavvoen i skogen ved Folldal skole. Nesten samtlige av de 40 ukrainerne som har bosatt seg i kommunen, permanent eller midlertidig, deltok på grillpartyet. Flere av dem bidro med matretter som er populære i det krigsherjede landet.

Arrangementet var en markering av Turmat fra hele verden-dagen, som er en ny dag for å feire naturen og mangfoldet av verdens matkulturer. Målet er å bygge bro mellom norsk turkultur og internasjonal matkultur – og slik få flere mennesker ut i naturen gjennom gode mat- og naturopplevelser.

Lyst til å prøve ukrainsk mat? Sjekk ut denne oppskriften på ukrainsk borsjtsj her. 

GRØNT: Frukter og grønnsaker stekt på grillen er vanlig i Ukraina, som i Norge. Julia, Varvara, Aina Therese Bakke, Dasha og Azina byttet på tilberedningen av grillmaten.

Friluftslivets uke

Feiringen er også en del av Friluftslivets uke i Innlandet, der det til sammen foregår nær 120 ulike aktiviteter, turer og arrangementer i fylket gjennom uka.

– Ukrainsk matkultur er i stor grad inspirert av mat fra nabolandene. Her serverer ukrainerne for eksempel «plov«, en risgryterett fra Uzbekistan, og «shurpa», en suppe som opprinnelig kommer fra Kazaksthan, forklarte Olga, gift Røsten og bosatt i Folldal i mange år.

Hun selv er russisk av fødsel, men har fått et godt vennskap til de ukrainske tilflytterne i Folldal, og onsdag kveld tok hun på seg rollen som tolk mellom ukrainerne og de ikke veldig mange «urinnvånerne» fra Folldal som besøkte matkulturtreffet.

SUPPE: – Vil du smake litt Shurpa? spurte Olha. Hun laget og serverte en smakrik supperett, som har sin opprinnelse i Kazaksthan.

Ikke så eksotisk

Noen av de «ekte» folldølene som smakte på det de fikk servert kommenterte at den ukrainske maten ikke skiller seg veldig fra det vi er vant til fra det norske kjøkkenet. Ukrainerne selv bekreftet også at det aller meste av ingrediensene de bruker i sin mat fås kjøpt i de lokale butikkene.

– Ukrainsk mat er egentlig ikke så veldig eksotisk og sterkt krydret. Ikke slik som indisk og kinesisk eller thailandsk mat, mente Olga Røsten.

 

4H-klubber

Initiativtaker til sammenkomsten, Aina Therese Bakke, var med på festen.

– Jeg har blitt litt kjent med ukrainerne gjennom de ukentlige språktreffene hver tirsdag i Frivilligsentralen. Men det er de tre 4H-klubbene i Folldal som fikk ideen og står som arrangør for denne sammenkomsten, forklarte Aina.

Del denne artikkelen