Kokkelærlinger fra Sri Lanka serverte suppe på Flerkulturell Friluftsfest

Publisert
Tekst: Mari Kolbjørnsrud – Foto: Mari Kolbjørnsrud

Aninthika Sivakumar og Jayamali Jayasinghe går siste året på kokkelinja ved Oslo Voksenopplæring Helsfyr. Begge er opprinnelig fra Sri Lanka, og da de ble invitert til å lage mat til deltakere på Flerkulturell Friluftsfest i Oslo i september var valget enkelt; en smakfull srilankisk grønnsakssuppe.

Flerkulturell Friluftsfest er et årlig arrangement, med Oslo og Omland Friluftsråd i spissen, der alle barn og voksne ved mottaksklasser, voksenopplæring og introprogram i Oslo og Akershus blir invitert. Mange av våre frivillige friluftslivsorganisasjoner er med på arrangementet og målet er å gi en smak av friluftslivsaktiviteter og muligheter i organisasjonene. 2000 deltakere er påmeldt på årets arrangement.

En smak av Sri Lanka

Suppa er snart klar. Det lukter krydder fra grytene og køen ved serveringsteltet blir lengre og lengre.

– Vi håper folk liker suppa, sier Jayamali. Den er nemlig ganske sterk, smiler hun.

Aninthika legger til at suppa ofte lages på Sri Lanka, og spesielt når man er syk.

– Da hjelper det med en suppe med mye smak og varme, som denne, forteller hun.

 

Oppskriften på srilankisk grønnsakssuppe finner du her. 

SUPPE OG BÅL: Mange av deltakerne ved Flerkulturell Friluftsfest kom innom for å smake på srilankisk grønnsakssuppe.

Borch – den nye fredagstacoen?

En liten gruppe mennesker fra flere nasjonaliteter møtes ved bålpanna. Nå er det godt med en varm kopp å holde rundt mens det regner og blåser litt. Vi snakker om mattradisjoner og erfaringer med friluftsliv, i Afghanistan, Burma, Pakistan, Ukraina og Norge. Og om muligheter for friluftslivsaktiviteter og fellesskap i organisasjonene i Norge.

– Vi var på sopptur i helga, og nå skal vi snakke med Sopp- og nyttevekstforbundet for å få flere tips til hvor vi kan gå, sier en familiefar fra Ukraina.

Noen leter etter gjenkjennelige oppskrifter på Turmat fra hele verden sin nettside turmat.no, og en annen fra Ukraina lyser opp når han oppdager den tradisjonelle ukrainske rødbetsuppa borsjtsj .

– Kanskje borsjtsj kan bli den nye fredagstradisjonen i Norge, i stedet for taco eller pizza, foreslår han og ler. – Og det må jo selvfølgelig være utendørs, legger han til.

 

Utekjøkken for første gang

Aninthika og Jayamali skraper den siste suppekjelen. Flere hundre porsjoner med varm suppe er delt ut på arrangementet. Nå er det tomt.

Hva synes dere om å være her i dag og servere suppe til andre?

-Vi har ikke laget mat til så mange før. Og vi har aldri laget denne suppa ute i skogen. Men det var veldig morsomt, og fint å vise frem tradisjonell mat fra Sri Lanka til så mange mennesker.

-Dette vil vi gjøre igjen, sier damene enstemmig.

KOKKELÆRLINGENE Aninthika Sivakumar og Jayamali Jayasinghe synes det er fint å bidra med å lage mat på arrangementet og å gi en smak av Sri Lanka til så mange mennesker.

Se flere oppskrifter fra Aninthika og Jayamali og de andre deltakerne i klassen deres ved Oslo Voksenopplæring Helsfyr i oppskriftsheftet som klassen har laget. 

Del denne artikkelen